Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Odbacujemo svoj život zbog straha od neuspjeha

Odbacujemo svoj život zbog straha od neuspjeha

Strah od neuspjeha može napraviti nered u našim mislima. Kada se ne osjećamo dovoljno dobro za uspjeh, sve postaje zbunjujuće – izgleda kao da ćemo se gotovo sigurno osramotiti, bez obzira šta radimo, piše portal marcandangel.com. Naravno, to nije istina, ali taj osjećaj dolazi snažan – posebno kada radimo izvan naše zone udobnosti – a to može biti iscrpljujuće. Dakle, šta se može učiniti?

Evo šta ja radim:

• Podsjećam sebe da ako se previše bojim neuspjeha, nikako neću moći učiniti ono što je potrebno da učinim kako bih bio uspješan.

• Podsjećam sebe da neuspjeh zapravo i nije najgori ishod – uspjeti u životu, ali sa pogrešnim stvarima, ili čak nikako ni ne pokušavati, su daleko gori ishodi.

Prava stvar i ono što je lahko učiniti je rijetko zajedno i povezano. Morate gurnuti sami sebe. Morate biti spremni da krenete naprijed. Ako nešto pokušate i ne uspijete, naučili ste lekciju, imate neko neprocjenjivo iskustvo, a sljedeći put ćete biti jedan korak ispred onih koji nisu ni pokušali. Ako ne probate, zbog ispraznog straha, niste ništa naučili, te ćete vjerojatno nastaviti stajati u mjestu jer ste zaglavili u naviku zbog straha. A to stajanje je isto tako iscrpljujuće.

Zapamtite, postoji velika razlika između praznog umora i zadovoljavajuće iscrpljenosti. Život je kratak. Investirajte u aktivnosti sa kojima idete naprijed.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top