Kutak za ženuU Fokusu

Iskorištavanje prednosti i izazova principa produktivnosti u životu žene muslimanke

Sjedim u mesdžidu u BBI centru u Sarajevu, vrijeme je za namaz.

Obično kada dođem u Sarajevo gost sam BBI centra i toplog mesdžida na četvtom spratu. U mirnom kutku odmorim se u duhonom i fizičkom smislu I gotovo da me uvijek inspirira novo poznanstvo sa sestrom muslmankom Tako sam se I ovaj put upoznala sa novom sestrom. To su obično studentice, u svojim torbama nose bijeleške sa predavanja, umorne su, ali I pune elana koje onaj ko je studirao dobro poznaje. Druge su majke ili supruge, ali su uglavnom to “poslovne” žene, bez obzira da li su zaposlene, volonterski aktivne ili nezaposlene domaćice, sve one balansiraju između toliko obaveza, a prije svega su tu da pravovremeno obave namaz. Dakle, uvijek me ohrabri ta slika da smo aktivne I da ćemo težtii ne samo aktivnostima već I plodovima istih- produktivnošću.

Produktivnost je jedan od najvažnijih ekonomskih principa. Ona označava formulu gdje se količina proizvedenih proizvoda stavlja u odnos sa uloženom energijom, radom i sl. Tako je, primjerice, radnik koji za manje vremena proizvede određenu količinu proizvoda produktivniji od onog kome treba znatno više. U primjeru domaćice, ona koja za sahat napravi divan ručak pritom potroši i manje električne energije (a ostaje joj i više vremena za ibadet svome Stvoritelju i nježne trenutke sa porodicom) definitivno je produktivnija od one koja satima provede kuhajući isti ručak.
U našem svakodnevnom životu također produktivnost se može mjeriti i razvijati. Formula produktivnosti kod muslimana bi, prema brendu Productive muslim iz Velike Britanije, zapravo bila sljedeća:

Produktivnost = Energija * Fokus * Vrijeme (pritom maksimizirajući nagradu na ahiretu)

Musliman ili muslimanka koja je produktivna koristi svoju energiju (fizičku, pshičiku,e mocionalnu I matrijalnu), vrijeme i fokusira se pravilno na datu aktivnost pritom tražeći jedino zadovoljstvo i nagradu od svoga Gospodara. Primjerice, žena muslimanka koja u spremanje iftara za svoje ukućane uloži optimalnu energiju u vidu trošenja fizičke energije, zatim se pravilno fokusira na datu aktivnost i pritom iskoristi optimalno vrijeme u tome, a sve to uradi tražeći Allahovu nagradu i zadovoljstvo, zar ona nije uspješna i produktivna. Njen rezultat se ne vidi samo u osmjesima ukućana, već i ako Bog da na onom svijetu.
Tako je primjerice i sa ibadetima, poput namaza. Dakle, ukoliko nedostaje samo jedan segment formule, produktivnost će ili manjkati ili je neće ni biti. Tako primjerice, uzeli smo abdest da klanjamo abdest za namaz koji će nastupiti, utrošili smo svoju energiju u fizičkom smislu, tu smo na vrijeme, tražimo Allahovo zadovoljstvo, ali nikako nismo fokusirani na namaz. ČItav namaz je odrađen samo mehanički, misli su nam bili na određenom projektu, ispitu ili usredređeni na polemiku sa prijateljem. Dakle, nismo postigli plodove. Ulema smatra da bi takav namaz svakako trebalo ponoviti jer u njemu nije bilo skrušenosti ni trunke, a Allah najbolje zna. Zato je potrebno znati da je skrušenost u namazu vadžib, ali se mi često fokusiramo na detalje ili manje bitne stvari pa nam skrušenost nije u fokusu, a ona je upravo taj fokus u okviru formule koju smo naveli.
Ili još jedan primjer, fokusirali smo se da pročitamo knjigu koja je veoma poučna i koja bi nam hipotetički koristitila kako na ovom tako i na onom svijetu, uložili smo fizički i emocionalnu energiju, međutim tu knjigu čitamo u pogrešnom vaktu. Primjer je knjiga o ishrani u trudnoći, a mi smo se već porodili ili smo pred porođaj. Ta knjiga nam može, ako Bog da, koristiti za narednu trudnoću, ali je vrijeme za ovu prošlo. Ona neće dati rezultate koji bi bili očekivani da smo je na početku trudnoće počeli čitati i naravno primjenili.

Produktivnost je veoma važna kategorija kojoj se kao muslimanke moramo okrenuti prioretizirajući kvalitet nad kvantitetom, što je i njena osnova. Zato je važno objasniti da ne znači da ćemo biti produktivniji ako se fokusiramo na više, već na kvalitetnije. To je također osnovna pretpostavka.

Poslanik, s.a.v.s., rekao “Najdraža dobra djela Allahu, dž.š., su ona u kojima čovjek ustraje pa makar bila i mala.” Samim tim ako se pravilno uloži energija, vrijeme i fokusira na hajirli aktivnost postižemo puno toga, Allah daje bereket u našim djelima. Uz Allahovu pomoć produktivne smo.

Produktivnost kod nas muslimanki neizostavan je sastojak uspjeha, osim ukoliko iskrivimo ili pokvarimo naše nijjete ili počnemo raditi djelo koje nije ispravno ili čak nije kvalitetno urađeno.

U okviru priče sa početka teksta, navešću za kraj još jedan primjer. Ukoliko je sestra koju sam imala prilike upoznati u BBI centru u mesdžidu došla na namaz, ostavivši misli o ispitu, djeci ili drugoj dunjalučkom iskušenju izgovorivši Allahu ekber, podižući ruke i ostavljajući dunjaluk iza leđa, na vrijeme, sa pravilnim abdestom i skrušenim pokretima u namazu, blago li se njoj i njenom stepenu produktivnosti. Molim Allaha da iI mi budemo produktivne, da dajemo plodove korisne i zrele. Amin!

Za Akos.ba piše: Enisa Aganović

Povezani članci

Back to top button