Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Rekreacija > Imam Nazif Topuz u 61. godini istrčao Ljubljanski maraton

Imam Nazif Topuz u 61. godini istrčao Ljubljanski maraton

U nedjelju, 30. oktobra 2016. godine, održan je Volkswagen 21. Ljubljanski maraton na kojem je sudjelovalo 15.239 takmičara, a sveukupno je u dva dana sudjelovalo 23.767 takmičara.

Jedan od takmičara na maratonu od 42 km bio je imam Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nazif ef. Topuz koji imamsku dužnost preko dvadeset godina obavlja u džematu Celje.

Imam Nazif Topuz rođen je 1956. godine, u Goraždu. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Islamski padagoški fakultet u Bihaću. Kao glavni imam radio je u Čajniču, a od 1993. godine, imamsku dužnost obavlja u džematu Celje, Islamska zajednica u Republici Sloveniji. Otac je dvoje djece.

Pokrovitelj Topuzovog učešća na Volkswagen 21. Ljubljanskom maratonu bio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji muftija prof. dr. Nedžad Grabus.

Nakon uspješno pretrčanog maratona obavili smo razgovor sa Nazif ef. Topuzom:

Iskrene čestitke Nazif efendija. Maraton od 42 km je podvig kojeg bi se prepali mladići. Možete li nam kazati kako se osjećate nakon pretrčanih 42 kilometra?

Osjećam se kao mladić. Nije bilo teško. Kriza je bila na 35. ili 36. kilometru, ali se nije imalo razloga odustajati tako da sam uspješno stigao do cilja. Zadovoljstvo je veliko nakon dolaska na cilj. To je ipak jednom u životu da istrčiš maraton, velika je to stvar.

Koliko vam je trebalo vremena da pretrčite kompletan maraton?

Za 5 sat i 20 minuta pretrčao sam kompletan maraton. Bio sam u grupi H. Da se malo našalimo, to je grupa hodža jer počinje sa H (smijeh), a s druge strane to je bio poziv da se aktiviraju hodže, a pogotvu mlađe.

Da li ste imali poteškoća u toku maratona, odnosno jeste li razmišljali da odustanete?

Nisam imao poteškoća u toku maratonu, niti sam razmišljao da odustajem. Bilo je ponekad poteško, ali sam uspio doći do kaja. Budući da sam prije maratona popio Zemzema to mi je dalo snage da ne odustanem. Ustavari, ne bih smio ni odustati nakon Zemzema, jer vjerujem u njegov berićet.

Na maraton ste došli spremni, fizički i psihički. Kako i koliko dugo su trajale pripreme za maraton?

Oko mjeseca dana sam se spremao za maraton. Ali već sedam godina se bavim fizičkim aktivnostima, nisam razmišljao o maratonu, to je bilo na preporuku muftije prof. dr. Nedžada Grabusa.

Vi svakodnvno obavljate određene fizičke aktivnosti. Možete li nam kazati zbog čega to radite?

Zbog osjećaja zadovljstva kojeg imam nakon fizičkih aktivnosti. To mi daje i pishičku i fizičku snagu u obavljanju redovnih poslova i radnih zadataka.

I na kraju kažite nam hoćete li učestvovati i na slijedećem maratonu?

Na polumaratonu od 21 km veoma lahko bih sudjelovao. A za 42 km potrebno je malo više priprema. O tom- potom.

Hvala vam i još jednom zaista iskrene čestitke za podvig koji ste uspješno okončali u 61. godini života.

Prilika je da se zahvalim muftiji prof. dr. Nedžadu Grabusu, jer mi je on preporučio da sudjelujem što je bila dodatna motivacija i da uspijem. Hvala i Harisu Muratagiću koji obavio tehničke poslove vezano za maraton. I tebi hvala za pomoć i podršku.

Razgovarao: Nevzet Porić

islamska-zajednica.si

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top