Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Pomozi svoga imama u njegovom radu

Pomozi svoga imama u njegovom radu

Svako onaj ko radi imamski posao, i u tom poslu želi zadovoljstvo Uzvišenog Allaha, a potom i podršku svojih džematlija, treba biti svjestan da njegov radni aktivizam nema određeno radno vrijeme. Od njega se očekuje da građanima i svojim džematlijama bude uvijek dostupan i na usluzi.

Da'vetski angažman Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., treba da nam bude vodilja u ovom časnom pozivu imama i časnoj misiji da'veta u Allahovu vjeru.

Lijepo ponašanje i iskrenost u ophođenju sa ljudima glavna su odlika kojom ćemo privući pažnju svojih džematlija, ali i svih onih sa kojima se eventualno susrećemo.

Posao imama je veoma odgovoran, ali uistinu častan posao. Onaj koji ga bude obnašao savjesno i odgovorno, blago li se njemu. Nastavljajući misiju Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., odgovoran i savjestan imam, treba da bude sretan i ponosan na sve lijepo i plemenito što uradi na tom časnom da'vetskom putu.

I mi kao džematlije dužni smo, ukoliko za imama imamo čestitog i radinog insana, da ga na svaki mogući način bodrimo i potpomažemo u njegovom radu.

I imam je čovjek koji se može zamoriti, rastužiti, a ponekada i duhom klonuti. Naša je dužnost da ga obveselimo, podržimo i motivišemo da neumorno nastavi svoj čestiti imamski posao, stavljajući mu se na raspolaganje kad god mu je naša pomoć i podrška potrebna.

Skupština medžlisa, izvršni i džematski odbori trebaju biti uz svoje imame u svim njihovim pozitivnim aktivnostima. Ukoliko neko od njih i napravi neki propust trebamo ga blago i nenametljivo usmjeriti u drugom potrebnom pravcu tražeći od njega da radi svoj posao što savjesnije i što odgovornije, ne dozvoljavajući da se takvi propusti i greške u budućnosti prave.

Kako je lijepo vidjeti radin i marljiv džemat u kojem i članovi odbora i članovi skupštine, zajedno sa džematom podržavaju svog imama u realizaciji zajedničkih korisnih poduhvata i projekata značajnih za džemat i zajednicu uopće.

Budimo i mi podrška svojim imamima. Pomozimo im da što više korisnih projekata za džemat i zajednicu realiziraju zajedno sa nama.
Vidjećete kako se ljepše osjećate i vi i vaš imam, ali i cjelokupan džemat zajedno. Uzvišeni voli one koji rade za Njegovu vjeru i promiču Njegovu riječ među ljudima.

Budi i ti uz svog imama, kao njegov iskreni pomagač i daija. Budi na usluzi građanima i džematlijama koliko god možeš.
Nagrada za taj aktivizam biće neprocjenjiva. Put daije je ustvari put Allahovim vjerovjesnika i poslanika.

Budi i ti na tom putu neumoran. Ne poklekni duhom i znaj da radeći za džemat radiš za Allaha i Njegova poslanika, s.a.v.s.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top