Vi ste ovdje
Home > Magazin > Video > Hutba iz Begove: Tri stanja duše

Hutba iz Begove: Tri stanja duše

begova-malkic mensur hutba

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je namaz džumu predvodio i hutbu održao hfz. Mensur ef Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu. Nadovezao se na prethodnu hutbu od prošlog petka kada je govorio o obračunavanju djela pred samim sobom, tj. o svakodnevnoj pripremi za konačni obračun pred uzvišenim Stvoriteljem.

Podsjetio je na tri stanja duše. Prvo stanje je sklonost zlu, drugo stanje je ono stanje u kojoj duša sebe kori, a treći stepen je stepen smirene duše, koja je zadovoljna i sa kojom je Gospodar zadovoljan.

Za duše u drugom stepenu, duše koja sebe kori, hafiz Malkić ističe da se radi o dušama “koje se nastoje kloniti loših navika.

Svoje loše postupke nastoji kontrolisati. Odbacuje i bori se protiv onih stvari i djela kojima se potpaljhuje džehenemmska vatra jerne želi nositi svoju vatru na onaj svijet.”
Hfz. Mensur ef Malkić je na kraju hutbe podsjetio prisutne da su učenici gazi-husref begove medrese štampali novi broj časopisa Zemzem, te pozvao da se podrži rad vrijednih učenika kupovinom primjerka časopisa.

Radio BIR

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top