Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Hrvatska uvela judo u škole, koliko je BiH daleko od toga?

Hrvatska uvela judo u škole, koliko je BiH daleko od toga?

UNICEF je proglasio judo najboljim borilačkim sportom za mlade ljude, pa nije ni čudo da je ovaj sport danas jedan od najmasovnijih u svijetu – objašnjava za agenciju Patria trener kultnog sarajevskog judo kluba „Bosna“ i predsjednik ON 1 sportske organizacije, Karim Hebib.

ON 1 je tim perspektivnih judo boraca, koji radi u sastavu Bosne i koji školuje jedne od najtrofejnijih mladih judista u zemlji. Samo u posljednjih mjesec dana donijeli su više medalja sa prestižnih međunarodnih takmičenja. Posljednje je održano u Sloveniji krajem decembra, gdje je sedam takimičara ON 1 tima u BiH donijelo 11 medalja.

Prvu medalju u BiH nakon rata donio judista Vlaškovac

U BiH je, objašnjava trener Hebib, judo poprilično popularan, ali ni izbliza razvijen kako je to na zapadu, pa čak i u susjednoj Hrvatskoj. Savez čini napore da judo populiše među mladim ljudima, ali i dalje nema prave strategije kao ni podrške države.

Konačno, već odavno je zaboravljeno da je prvu medalju sa evropskog takmičenja u BiH nakon rata donio upravo judista Davor Vlaškovac.

– U velikim evropskim zemljama poput Holandije, Francuske, Njemačke… judo je među najpopularnijim sportovima. U Japanu, kolijevci ovog sporta, također. U ovim državama djeca imaju redovne časove judoa u osnovnim i srednjim školama. Hrvati su, također, nedavno uveli judo kao izborni predmet u školama, iako već sada statistike pokazuju da niti jedno dijete ne želi izostati sa sata judoa – objašnjava Hebib.

BiH, kaže on, mora slijediti takve prakse ili će ostati bez ovog sporta. Nije dovoljno ulagati samo u profesionalce, za zemlju je važno da ima jake sportske škole. Konačno, kaže Hebib, nisu važni sportisti samo oni koje gledamo na TV kanalima. Iz sportskih klubova država treba da crpi dobre policajce, političare, menadžere…

{youtube}v8mxvrQEMnY{/youtube}

Zidane i Putin zaljubljeni u judo

Judo je nastao kao skup probranih tehnika iz jujutsua (džiudžica), što je u to vrijeme u Japanu bilo zajedničko ime za sve borilačke vještine (udaračke i hrvačke). Osnivač je Jigoro Kano, koji je iz nekoliko stilova jujutsua odabrao najbolje.
Popularizaciji juda u svijetu kasnije je doprinijelo to što su se mnoge slavne ličnosti zaljubile u judo, poput proslavljenog fudbalera Zinedina Zidana. Ruski predsjednik Vladimir Putin je također judista, ali i mnogi drugi. Danas u mnogim evropskim zemljama nema niti jednog većeg mjesta u kojem nije izgrađena sala za treniranje judoa.

– Stručnjaci su ocijenili da od svih sportova judo najviše doprinosi razvijanju psihofizičkih sposobnosti kod ljudi. Tokom treniranja svi mišići su podjednako zastupljeni, istovremeno jača i intelekt kod sportiste – objašnjava Hebib.

Jasno je da mnogi ovaj borilački sport vide kao nasilan, no trener Hebib objašnjava da je judo sve osim nasilan sport. Riječ je, siguran je, o spoju borilačkih vještina kojeg krase odmjereni pokreti, visoka oštroumnost sportista, visok stepen samopouzdanje, čistoća… Jednom riječju, u judu nema divljanja. Takmičenja izgledaju poput najprestižnijih svjetskih konferencija.

Judo je do danas u svijetu porastao toliko da, osim profesionalnih boraca, postoji cijela lepeza judista koji su organizirani u kojekakve biznis lige, studentske lige, lige veterana i druge. Praktično, kaže Hebib, ne postoji čovjek na svijetu koji ne može naći prostor u judu za sebe, piše Patria.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top