Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Turski parlamentarci i djeca bez roditelja posjetili Ahmiće: Širiti istinu o dešavanjima u BiH

Turski parlamentarci i djeca bez roditelja posjetili Ahmiće: Širiti istinu o dešavanjima u BiH

U organizaciji udruženja Istanbul edukaciono-kulturni centar i humanitarne organizacije IHH danas je, povodom Dana jetima, organiziran jednodnevni izlet za djecu bez roditelja koji se obilježava veće šestu godinu. Preko 90 djece bez roditelja danas je posjetilo Ahmiće kod Viteza i upoznalo se sa historijom ovog mjesta   U organizaciji udruženja Istanbul edukaciono-kulturni centar i humanitarne organizacije IHH danas je, povodom Dana jetima, organiziran jednodnevni izlet za djecu bez roditelja koji se obilježava veće šestu godinu. Preko 90 djece bez roditelja danas je posjetilo Ahmiće kod Viteza i upoznalo se sa historijom ovog mjesta.

Dan jetima projekat je organizacije Istanbul edukaciono-kulutrni centar, i humanitarne organizacije IHH, a u Ahmićima su danas boravili i zastupnici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske koji su se zajedno sa djecom imali priliku upoznati se sa historijom stradanja Ahmića.

„Već šestu godinu organiziramo dan jetima a danas se družimo sa 94 djeteta, jetima, sa područja Sarajeva i Travnika. Bitno je istaći da stipendiramo i 750 djece do 12 godina a u planu imam još mnogo projekata. Pored Ahmića koje je jako bitno obići, danas ćemo posjetiti i Jajce, Plivsko jezero i Travnik. Cilj nam je da se djeca međusobno upoznaju i druže a veoma nam je drago što je sa nama danas Turska delegacija u sastavu od pet zastupnika iz Turskog parlamenta, savjetnik ministra zdravstva i jedan načelnik“ , kazala je za Anadolu Agency (AA) Merima Smajić, administratorica udruženja „Istanbul edukaciono-kulturni centar“.

Benjamin Garibović prvi put je u Ahmićima, kaže kako se raduje današnjem izletu i nada se da će upoznati mnogo drugara.

Po dolasku u Ahmiće članovi delegacija susreli su se sa imamom Mahirom ef. Husićem koji je istakao kako je veoma bitno širiti istinu o dešavanjima na ovim prostorima.

„Drago mi je da su jetimi danas posjetili Ahmiće jer to je jako bitno u širenje poruke i istine. Nikada ne smijemo zaboraviti stradanja koja je ovaj narod pretrpio, a u Ahmiće su svi dobronamjerni ljudi uvijek dobrodošli“, pojasnio je Husić.

Udruženje Istanbul edukaciono-kulturni centar je nevladina organizacija osnovana 21. januara 2010. godine u Sarajevu sa ciljem poboljšanja i razvoja kulturnog, edukacionog, socijalnog i psihološkog aspekta života.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top