Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Hrvatska: Restoran Islamskog centra jedini u Zagrebu njeguje tradiciju ramazana

Hrvatska: Restoran Islamskog centra jedini u Zagrebu njeguje tradiciju ramazana

Restoran Islamskog centra u Zagrebu u ramazanu radi od iftara do sehura, a osim menija za goste, postoje i besplatni meniji za najsiromašnije

 

Restoran Islamske zajednice, kolokvijalno nazvan “restoran džamija“, u Zagrebu je jedino javno mjesto u gradu koje i radnim vremenom i prilagođenim jelovnikom njeguje ramazan.

Kako je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) izjavio Amir Mrkaljević, glavni konobar restorana Islamske zajednice smještenog u sklopu Zagrebačke džamije, restoran će i ovog ramazana raditi isključivo od iftara do sehura.

U ponudi će, onima koji poste ramazan, biti na izbor tri ramazanska menija koji će koštati 60, 80, i 120 kuna (osam, deset ili 16 eura) te klasični a la carte meni, odnosno jela po želji gosta.

“Za one najsiromašnije imamo organizirane iftare svaku noć, njih od 40 do 60. Sve je organizirano preko džamije“, rekao je Mrkaljević.

Meniji se sastoje od juhe, glavnog jela, salate, deserta i limunade, a ovisno o vrsti glavnog jela i juhe varira i cijena.

Restoran Islamskog centra, prema riječima glavnog konobara Amira Mrkaljevića, svake godine je popunjen tijekom cijelog ramazana, pogotovo posljednjih desetak večeri kada se najviše uživa u čarima ramazana.

I ove godine prvi besplatni iftar za zagrebačke vjernike islamske vjeroispovijesti organizirat će konvoj iz Turske, Bayrampaša.

Na otvorenom prostoru, na igralištu pored džamije, okupit će se više stotina vjernika koji će zajednički proslaviti početak mjeseca ramazana.

Zagreb i okolica imaju više komercijalnih restorana bosanske kuhinje, no njihovi meniji nisu posebno prilagođeni ramazanu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top