Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Hrvatska: Otvoren 25. naučni simpozij “Religija i politika”

Hrvatska: Otvoren 25. naučni simpozij “Religija i politika”

U Islamskom centru Zagreb svečano je otvoren međunarodni naučni simpozij na kojem će u dvodnevnom programu brojni stručnjaci iz različitih perspektiva sagledati temu “Religija i politika”, javlja Anadolu Agency (AA).
Simpozij na temu “Religija i politika” organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj kojem je ovo 25. po redu ovakav simpozij koji za svrhu ima rasvjetljavanje različitih tema iz vjerskog, kuturnog, društvenog, političkog i humanističkog područja.
Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović istaknuo je kako su se simpoziju ove godine priključili Europska akademija nauka i umjetnosti i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti koje će sa svojim stručnjacima pomoći u analizi ovogodišnje teme.

“Ono što nam je cilj jeste da preveniramo svaki oblik isključivosti. Najgore stanje jest ako imamo religijsku isključivost na političku uključivost ili obrnuto. Smatramo da smo na istom putu jer radimo i služimo istim ljudima, koji su pored toga što su građani, i vjernici koji pripadaju nekoj od vjerskih zajednica”, poručio je muftija Hasanović.

Muftija je izrazio želju da se u budućnosti religija ne politizira, a politika ne “religiozira”, već da radi svatko po svome poslanju.

Simpozij okuplja 35 stručnjaka različitih profila koji će izlagati danas 20. i sutra 21.aprila, a nakon završetka simpozija bit će izdan zbornik.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top