Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Hrvatska: Održan prvi nacionalni „Hod za život“ – okupljanje protiv abortusa

Hrvatska: Održan prvi nacionalni „Hod za život“ – okupljanje protiv abortusa

Na velikom prosvjednom okupljanju naziva “Hod za život” okupilo se oko pet tisuća građana kako bi ukazali na svoje protivljenje abortusu. Istovremeno, grupa od oko 400-tinjak protuprosvjednika organizirala je skup “Pravo na izbor”  Na velikom prosvjednom okupljanju naziva “Hod za život” okupilo se oko pet tisuća građana kako bi ukazali na svoje protivljenje abortusu. Istovremeno, grupa od oko 400-tinjak protuprosvjednika organizirala je skup “Pravo na izbor”, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o prvom nacionalnom “Hodu za život”, kojega su organizirale brojne katoličke udruge i pokreti, a koji se ove godine odvija pod geslom “Za život, obitelj i Hrvatsku”.

Okupljanje je započelo u 10 sati na Trgu Kralja Tomislava, a istovremeno je nešto niže, na Strossmayerovom trgu, započelo protuokupljanje u organizaciji antifašistkinja i feministica pod geslom “Pravo na izbor”.

“U okolnostima u kojima mnogi teško žive, ‘Hod za život’ zahtijeva društvenu i ekonomsku potporu obiteljima, ženama koje razmišljaju o pobačaju zbog ekonomskih problema ili pritiska okoline. Želimo da se ženama u Hrvatskoj omogući da bolje usklađuju svoj profesionalni i obiteljski život”, poručili su organizatori okupljanja sa oko pet tisuća sudionika.

Istovremeno, na skupu “Pravo na izbor” je poručeno kako “neće mirno gledati oduzimanje davno stečenih prava”.

“Aktualne vlasti i klerikalne inicijative nastavljaju svoj pohod i na reproduktivna prava pod krinkom zaštite prava obitelji, obiteljskih vrijednosti, promicanja demografskog napretka. Oni za cilj imaju samo jedno: oduzeti pravo ženi da sama odlučuje o svom životu i tijelu”, poručila je aktivistica Urša Raukar.

Raukar je poručila kako ne žele da se pobačaj zakulisno nastavi kriminalizirati te kako se protive zakonima utemeljenima na kršćanstvu i potpunoj zabrani abortusa.

“Mi nismo sluge države niti Crkve, nismo sluge kapitalizmu niti inkubatori nacije”, poručila je Raukar.

Kada je velika kolona okupljenih u “Hodu za život” krenula prema Trgu bana Jelačića, jedna od aktivistica iz “Prava na izbor” prepriječila je put masi tako da je intervenirala policija i privela je zbog ometanja.

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, sudionica okupljanja “Hod za život” je izjavila da je cilj poručiti svim ženama koje se pripremaju na abortus kako im se želi pomoći, materijalno i emocionalno, da očuvaju trudnoću i rode dijete.

Tomašić je poručila kako je ostvarivanje ekonomskih predispozicija za normalan razvoj obitelji ključ demografskog napretka, a ne davanje poticaja za novorođeno dijete.

Na Trgu bana Jelačića organizirana je glazbeni i zabavni program koji će potrajati do 14 sati.

Građansku inicijativu “Hod za život” čine brojne udruge i zajednice građana, kao što su: Život biraj, SKAC, U ime obitelji, Vigilare, Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda te brojne druge, kao i obitelji i pojedinci.

“Hod za život” održava se već godinama u brojnim zemljama: SAD-u, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, a ove godine se po prvi put pridružila i Hrvatska.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top