Vijesti iz svijeta

Hrvatska: Dan bijelih traka obilježen u Zagrebu

- "Što se dogodilo u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm, nikada neće biti ispričano do kraja”, poručio je Kemal Bukvić, vijećnik VBNMGZ-a

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u suradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine organiziralo je obilježavanje Dana bijelih traka na Trgu bana Josipa Jelačića, javlja Anadolu Agency (AA).

Kemal Bukvić, vijećnik VBNMGZ-a, istaknuo je kako se Dan bijelih traka održava od 2013. godine, u sjećanje na 31. svibnja 1992. godine, kada su u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, srpske vlasti, koje su tada preuzele grad, putem radiostanica naredile su da svi Hrvati, Bošnjaci i ostali na svoje kuće i stanove objese bijele zastave ili čaršaf, a svi koji izlaze iz stanova morali su vezati bijelu traku oko ruke tako da se raspoznaju od „nebeskog naroda”.

„Činjenica da je ubijeno 3.173 osoba, od toga 102 djece, 258 žena, da je grad Prijedor grad s najviše logora i najviše osuđenih ratnih zločinaca, ostavlja pitanje zašto se to moralo desiti u gradu u kojem nije bilo rata niti ratnog sukoba. Što se dogodilo u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm, nikada neće biti ispričano do kraja”, poručio je Bukvić.

Program se održava s ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19 bolesti i propisanih mjera zaštite zdravlja ljudi, Dan bijelih traka u Zagrebu obilježen je simboličnom podjelom bijelih traka i edukativnog materijala građanima Zagreba.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button