Islamske teme

Zagreb: Svečano otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur’ana

U Islamskom centru Zagreb svečano je otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur'ana, na kojem će nastupiti 60 takmičara iz više od 40 zemalja svijeta.

Takmičenje će trajat do subote, kada će nakon akšam-namaz biti proučen mevlud i proglašeni pobjednici.

Predsjednik stručne komisije na ovogodišnjem takmičenju učača Kur’ana je kurra hafiz i glavni imam Zagrebačke džamije hfz. Aziz-ef. Alili. Ocjenjivačku komisiju će još činiti: hfz. šejh Jassim Abdulla al-Ali iz Katara, dr. hfz. Osman Šahin iz Turske, hfz. šejh Abdulaziz Alanezi iz Kuvajta, dr. hfz. Abdulaziz Drkić iz Bosne i Hercegovine te hfz. Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

Muftija zagrebački akademik Aziz Hasanović uputio je riječi dobrodošlice tokom svečanog otvaranja, te zahvalio brojnim gostima, organizatorima, kao i učesnicima takmičenja.

– Hvala Bogu što nas je učinio od onih koji inspiraciju nalaze u Kur’anu, pravac i utjehu, svjesni da je Kur’an knjiga nad knjigama. Odgajajte svoju djecu u znaku tri svojstva, da vole Poslanika a.s, njegovu porodicu i da uče Kur’an. Oni koji znaju Kur’an napamet biće pod Allahovom zaštitom, sa njegovim poslanicima i odabranim ljudima. Mnogo učite Kur’an u vašim domovima. Hvala Allahu koji nas okuplja ovdje po 28. put u Zagrebu radi Njegove knjige. Hvala Allahu koji šalje bereket na svoju zajednicu i ovaj grad – izjavio je muftija Hasanović, nakon čega je s gostima iz Katara 28. međunarodno takmičenje učača Kur’ana proglasio otvorenim.

01147153.jpg - Zagreb: Svečano otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur

Šef Ureda zagrebačkog muftije i predsjednik Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zagreb Nermin Botonjić također je zahvalio prisutnim gostima i učesnicima, ali i Media centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koji medijski izvještava i prati ovo takmičenje.

Takmičenje će biti održano u dvije kategorije: tilavet i hifz. Kada je riječ o hifzu, u pitanju je hifz cijelog Kur’ana do 27 godina starosti, hifz 15 džuzeva do 27 godina starosti, hifzu pet džuzeva samo za početnike u hifzu, te tilavet do 27 godina starosti.

Organizatori takmičenja su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, MIZ Zagreb i Ministarstvo vakufa i islamskih poslova Države Katar.(Haris Ahbabović/Preporod.info)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button