Vijesti iz zemlje

Zagreb: Završeno 28. međunarodno takmičenje učača Kur’ana

Proglašenjem pobjednika nakon večerašnjeg velikog mevluda, koji je proučen poslije akšam-namaza u Islamskom centru u Zagrebu, okončano je 28. međunarodno takmičenje učača Kur’ana.

Pobjedu u kategoriji hifza cijelog Kur’ana ostvario je Abdurrahman Fejsal Muhammed iz Jemena, dok su drugo i treće mjesto osvojili Adeen Shahzad Rahman iz SAD-a i Muhammed Muddesar iz Pakistana.

Pobjednik u kategoriji hifza 15 džuzeva bio je Adnan Maati iz Bosne i Hercegovine, dok je pobjedu u kategoriji hifza pet džuzeva ostvario Haris Ćosović iz Srbije.

Drugi i treći u kategoriji hifza 15 džuzeva su bili Mikail Tende Aba iz Portugala, te Hamdo Solo iz Bosne i Hercegovine i Silvia Ahktar iz Australije koji su podijelili treće mjesto, dok su drugo i treće mjesto u kategoriji hifza pet džuzeva osvojili Muhammed Musa Dada iz Portugala i Abbas Nazarov iz Hrvatske.

Pobjednik u kategoriji tilaveta je Ali Riza Mokari Khorosani iz Irana, drugo mjesto pripalo je Mehmedu Aliju Saniturku iz Republike Turske, dok je treće mjesto osvojio Ahmed Alili koji je ove godine predstavljao Sloveniju.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 60 takmičara iz čak 40 zemalja svijeta, a predsjednik komisije ovogodišnjeg takmičenju bio je kurra hafiz i glavni imam Zagrebačke džamije hfz. Aziz-ef. Alili.

Ocjenjivačku komisiju su još činili i hfz. šejh Jassim Abdulla al-Ali iz Katara, dr. hfz. Osman Šahin iz Turske, hfz. šejh Abdulaziz Alanezi iz Kuvajta, dr. hfz. Abdulaziz Drkić iz naše zemlje, te hfz. Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

11147741.jpg - Zagreb: Završeno 28. međunarodno takmičenje učača Kur
Muftija zagrebački akademik Aziz-ef. Hasanović

– Šta reći nakon ova dva lijepa dana? Čini mi se da je svaka riječ suvišna, jer ljepotu Kur’ana ne može ništa zamijeniti. Znam da je Komisija imala jako mnogo posla. Okupili smo se ovdje 28. put u Islamskom centru. Učenje Kur’ana kao sevap ide vakifima ove džamije. Zašto smo ovaj mevlud nazvali velikim? Zato jer se uče salavati na Poslanika a.s. Večeras smo imali priliku da na nekoliko jezika čujemo kako se uče salavati na našeg Poslanika a.s, na bosanskom, hrvatskom, albanskom, turskom, perzijskom, arapskom, pa čak i na somalskom jeziku – izjavio je nakon mevluda predsjednik Mešihata Islmske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović.

Poručio je kako je Kur’an Božiji lijek za svačiju dušu, te da nema potrebe tražiti drugoga lijeka.

– Nemojte tražiti drugog lijeka. U svakom odabiru mimo Kur’ana – pogriješit ćete! Mi smo s Kur’anom ovdje već 28 puta, a dogodine u Islamskom centru u Rijeci ćemo imati takmičenje u hifzu za hafize koji imaju više od 35 godina. Ovo je slika koju želimo večeras da pošaljemo u Evropu, jer je ovo jedino takmičenje u učenju Kur’ana, a koje se organizuje u jednoj nemuslimanskoj zemlji – poručio je muftija Hasanović.

Takmičenje je organizirao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih poslova Države Katar i Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Zagreb.

(Haris Ahbabović/Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button