Vijesti iz svijeta

Haleb – nova Srebrenica?

U ponedjeljak je Sirijska vojska od opozicije zauzela četvrti Sahur, Hajdarije i Šeik Hodr, a kurdske snage su zauzele kvart Šeik Fares, navela je sirijska Opservatorija za ljudska prava. Sa terena pristižu izvještaji o masovnim hapšenjima i ubistvima muškaraca preko 18 godina starosti.

500 nestalih u jednom danu

BFT689Stanovnici istočnog Haleba imaju teške strahove za čak 500 ljudi koji su uhapšeni od strane snaga lojalnih Bašar al-Asadu, koje su zauzele uporišta opozicije u gradu.

Tri porodice kontaktirale su Guardian svjedočeći da ne znaju ništa o svojim sinovima i rođacima koji su uhapšeni u Masakan Hanano kvartu, koji je pao u nedjelju u ruke iračke i libanske šitske milicije u roku od nekoliko sati.

“Odveli su mi amidžića (22 god) i amidžu (61 god)”, rekao je jedan čovjek koji je pobjegao iz Masakan Hanano kvarta. “Ne znam da li ću ih ikada ponovo vidjeti”, prenosi Theguardian.com.

Independent: Najveći pokolj civila od Drugog svjetskog rata?

‘Miris krvi’ je svuda svjedoči doktor u opkoljenom području Haleba koje drži opozicija, dok Asadove snage pojačaju brutalne napade prije promjene u američkoj administraciji.

Haleb doživljava “silazak u pakao” dok pristižu upozorenja da bismo mogli biti svjedoci jednog od najvećih masakara od Drugog svjetskog rata. U srijedu, Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u New Yorku kako bi razgovarali o humanitarnoj krizi. Uoči tog sastanka, francuski ambasador pri UN-u, Francois Delattre, upozorava: “Francuska i njeni partneri ne mogu da ćute u vezi onoga što bi mogao biti jedan od najvećih pokolja civilnog stanovništva nakon Drugog svjetskog rata”.

Izvještaj Bijelih šljemova u Siriji

Organizacija spasilačkih ekipa i medicinskog osoblja u Halebu izvještava o smrti 45 civila koje je sirijska vojska bombardovala dok su bježali iz kvartova pod kontrolom sirijske vojske i šitskih milicija. Slika iz kvarta Džub al-Kuba. Na slikama se vide crveni ćefini za mrtve jer je broj mrtvih toliki da bijelih više nema.

islambosna.ba

 

 

 

Povezani članci

Back to top button