Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Hadžije su Allahovi gosti

Hadžije su Allahovi gosti

Gospodaru moj Tebi pripada svaka hvala i slava zbog savršenosti i svemoći Tvoje, zbog milosti i mudrosti Tvoje i zbog svega što ljudski um nije kadar pojmiti. Blagoslovi Muhammeda, njegovu porodicu, ashabe i sve one koji su tvoji gosti i koji se spremaju za to.
Hadždž je, kako je rečeno, Allahova sofra a hadždžije su Njegovi gosti i ugodnici. Stoga vjernici treba da se trude da čine samo ono što je dozvoljene i čisto, jer Allah prima samo ono što je čisto.
Uzvišeni je u svojoj Knjizi kazao:
وَأَذّن فِي النّاسِ بِالْحَجّ يَأْتُوكَ رِجَالاً وَعَلَىَ كُلّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِن كُلّ فَجّ عَميِقٍ.
“I oglasi ljudima hadždž! – dolazit će ti pješke, i na kamilama iznurenim, dolaziće iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

Ovim riječima se Svevišnji obratio Ibrahimu, a.s., nakon što su on i sin njegov Ismail, a.s., sagradili Ka’bu. Ibrahim, a.s., ostavši zbunjen u tom trenutku, izustio je: “Kako ću dozvati ljude kad im je moj glas nedostupan?” – Ti pozivaš, a na Nama je da oni tvoj glas čuju”, – odgovorio je Allah, dž.š. Ibrahim, a.s., se, zatim, ispeo na jedno mjesto i pozvao ljudske duše, njegov glas čula je sva živa i neživa priroda. Koliko puta se čija duša odazvala, toliko puta će njezin sahibija hadždž obaviti.

Ne znam koliko je pouzdana ova predaja koju sam čuo na jednoj hutbi hafiza Smail-ef. Fazlića, u kojoj se kaže da je Allah Uzvišeni, uz Ibrahima, a.s., naredio i meleku Džebrailu i Iblisu da i oni upute poziv ljudima.
Onaj koji se odazvao Ibrahimovom, a.s., pozivu, obavit će hadždž, biće mu kabul i sretno će se vratiti svojima. Čija duša se odazove pozivu meleka Džibrila, a.s., obavit će hadždž koji će biti primljen, ali će preseliti kao hadžija i neće se vratiti kući. I onaj koji je čuo samo poziv Iblisov, alejhi-l-lane, i na njega se odazvao, obaviće hadždž koji mu neće biti primljen, vratit će se kući, a ponašanje će mu biti gore nego prije hadždža. 

Hfz. Dr. Halil Mehtić

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top