Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Gračanica: Kreće izvoz prvog bh. računara

Gračanica: Kreće izvoz prvog bh. računara

Ovo je „Craidd“, prvi poslijeratni bosnakohercegovački univerzalni računar. Plod je domaće pameti i odvažan tehnološki iskorak  naše zemlje u svijet IT tehnologija. Na velškom „krajd“ znači jezgro ili temelj. Sve je počelo prije 15 godina sa tri uposlena, javila je Federalna TV.

– U prethodnom periodu bilo je i ulaganja čak do tri miliona KM. Kako u proizvodni pogon tako i u ostalu opremu koja je vezana, s obzirom da mi imamo ovdje, što bi rekli, od ideje do gotovog proizvoda, rekao je Nihad Hadžihasanović, direktor prodaje.

Ova kompanija je vodeći bh. proizvođač fiskalnih kasa. Veliki izazov za 35 uposlenih, od čega je polovina  visokoobrazovanih, bila je ideja da se vlastitim snagama proizvede kompletan računar i ugradi u gotove proizvode umjesto onoga iz uvoza.

Bh. računar se već ugrađuje u fiskalne kase

– Taj računar je dimenzija 65 puta 35 milimetara na kojem je smješteno oko 200 komponenti. Sam računar, od postanka ideje, bio je jedan veliki zahtjev, kako za naš razvoj, tako i poslije za proizvodnju, tvrdi direktor proizvodnje Elmir Dedić.

Kompletan računar je proizveden ovdje u Gračanici.

– Znači, plod je naše pameti i to je standardni računar sa jednom „gigom“  RAM-a, sa dual  core procesorom, sa memorijom od četiri gigabajta koja se može povećati, sa utorom za SD karticu. Računar koji se može iskoristiti i koji ima veoma široku primjenu, dodaje Dedić.

Računar je pažljivo testiran. Počela je serijska ugradnja u domaće fiskalne kase, ali i plazma TV prijemnike čime se oni  pretvaraju u pametne, takozvane „Smart“ televizore. Ovi uspjesi, otvaraju i nove mogućnosti.

– U strategiji naše firme u 2017. godini imamo u planu i izvoz kako u zemlje regiona, tako i šire. Imamo nekih upita, ali krenut ćemo prvenstveno sa zemljama regiona koje su nama bliže, tvrdi Hadžihasanović.

Uspješne kompanije, poput ove iz Gračanice, su, čini se, najbolji način da se mladi, obrazovani ljudi zadrže u BiH.

– Želim da poručim svoj omladini koja je spremna da radi i koja je spremna da uči da bude, naravno, spremna i odvažna da se prihvati posla, da ne misli da će na zapadu proći nešto puno bolje, poručio je uposlenik Suad Hodžić.

U ovoj firmi su, ističu, novim razvojnim projektima, spremni za utakmicu na veoma zahtjevnom tržištu infomacionih tehnologija.

biznisinfo.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top