Zdravlje

GERB – gastroezofagealna refluksna bolest

Brzina života i surovo kapitalističko doba sve više dovode do pojave bolesti zvane GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest.

Šta je GERB?

GERB se definiše kao skup simptoma uzrokovanih refluksom ili vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak. Jednjak je mišićna cijev, duljine oko 28 cm, obložena sluznicom koja služi za prolazak hrane, ali ne i za izlaganje HCL ili želudačnoj kiselini, žuči i ostalim sastojcima koji sudjeluju u razgradnji hrane. Od toga ga štiti kružni mišić, sfinkter, koji stegne područje prijelaza prema želucu. Ako gastroezofagealni sfinkter ne obavlja svoju funkciju u potpunosti, omogućava prolazak probavnih sokova u jednjak. Najčešći simptomi gastroezofagealne refluksne bolesti su tzv. žgaravica ili gorušica, osjećaj pečenja iza grudne kosti, vraćanje hrane ili tečnosti u jednjak, tzv. knedla u grlu i otežano gutanje. Ovo su samo neki od simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti, ali i postoje brojni drugi simptomi koje obično ne povezujemo sa probavnim traktom takođe mogu biti izazvani refluksom – vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak. Oštećenja jednjaka koja povezujemo sa GERB-om su zapaljenje sluzokože jednjaka, suženje jednjaka izazvano želudačnom kiselinom i Barrett-ov jednjak. Kao posljedica višegodišnje refluksne bolesti može nastati karcinom jednjaka.  Kada pominjemo GERB, moramo pomenuti još jedan pojam koji je vrlo bitan, dispepsiju.

Šta je dispepsija? Dispesija označava osjećaj punoće u trbuhu, bolnog pritiska i nelagodnosti koji se pojavljuje u vezi sa uzimanjem hrane. Pojam se obično proširuje na mučninu, žgaravicu, podrigivanje, vjetrove, nadutost. Najčešći dispeptički simptom je žgaravica, a ona nerijetko ukazuje na gastroezofagelanu refluksnu bolest.

Tačnu dijagnozu GERB-a može postaviti ljekar gastroenterolog. Svi koji imaju neke od gore navedenih problema svjetujemo da se jave istome.

Kako sebi pomoći?

Prvo i osnovno je promijeniti životno – prehranbene navike. Vise obroka s manjom količinom hrane. Ključna stvar u liječenju i smanjenu simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti.

Izbjegavati meso i mesne prerađevine, pasulj, grašak, luk, naranče, limun, grejp, kahvu, pohovana i pržena jela, čili, feferone, papriku mljevenu, kisele salate i kisela jela, paradajz i prerađevine od paradajza, sirovo voće i povrće, šećer i slatkiše.

U ishranu ubaciti med, po mogućnosti od kadulje, lagano otapati u ustima i gutati, ujutro prije doručka. Lan i laneno ulje sadrži oleinsku kiselinu koja potpomaže oporavku sluznice želuca.

Od fitoterapeutskih pripravaka možemo koristiti pojedinačno ili kao mješavinu: kunicu, matičnjak, kamilicu, pelin, maslačk ili iđirot.

Pišu: prof.dr. Fahrudin Smajlović i mr.sc. Kenan Vranjkovina

Povezani članci

Back to top button