Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Gazalijin program odgoja u deset koraka

Gazalijin program odgoja u deset koraka

Imami Gazalija je iznio program odgoja djeteta koji je je osmišljen u vidu slijedećih obaveza roditelja prema djetetu:  Piše: Abdulkadir Indžić

– Da ga odgaja i preodgaja, te podučava lijepim i pozitivnim osobinama, a također i čuva od lošeg društva. Ne treba mu omiliti ukrase i lagodnosti kako se ne bi navikao na uživanja što bi mu kasnije otežalo popravak. Treba ga naviknuti na skromnu i pristojnu odjeću.

– Da u odgoju koristi metodu nagrade i kazne, i pohvale pred ljudima. Kazna ne treba biti za svaku grešku, nego je bolje preći preko nekih pogrešaka i zanemariti ih, pogotovo kada dijete zbog toga pokazuje znakove stida i to nastoji sakriti. Kažnjavanje ne treba biti javno kako to ne bi kod djeteta izazvalo drskost i odvažnost. Neka kažnjavanje bude blago, ali srazmjerno, kako dijete ne bi bilo ravnodušno kada mu se uputi kritika i kada čuje ukor.

– Da mu zabrani hvalisanje među svojim prijateljima sa onim što on ili njegov roditelj ima, nego ga treba naviknuti na skromnost i lijep način govora.

– Da ga navikne na dijeljenje, a ne na uzimanje, makar bio i siromah.

– Da mu ne dozvoljava ono što ne spada u bonton i lijepo ponašanje, kao pljuvanje i zijevanje.

– Da mu ne dozvoli da se zaklinje, govorio on istinu, ili neistinu.

– Da ga navikava na umjerenost u govoru i da govori kada postoji potreba za govorom.

– Da ga navikava na strpljenje.

– Da mu dozvoli igru nakon učenja kako bi se relaksirao i odmorio, povratio umnu snagu i koncentraciju i kako mu učenje ne bi dosadilo i kako ga ne bi opteretilo.

– Da mu zaprijeti da ne smije krasti, konzumirati haram i sve ono što se ubraja u zla djela. Kada se približi godinama punoljetstva, ne smije biti popustljiv kada se radi o šerijatskim propisima.

“Gospodaru naš, podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju.” (El-Furkan, 74.)

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top