Vijesti iz svijeta

Gaza: Održan skup podrške palestinskim zatvorenicima koji štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima

U Pojasu Gaze u ponedjeljak je održan skup podrške palestinskim zatvorenicima koji štrajkuju glađu u izraelskim zatvorima u znak protesta zbog izraelskog “administrativnog pritvora”, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi na skupu koji je organizovao Komitet zarobljenika, ranjenika i šehida pri palestinskom pokretu Fatah.

Okupljeni su uzvikivali slogane podrške palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima i nosili fotografije pet zatvorenika koji štrajkuju glađu i još nekih Palestinaca u izraelskim zatvorima.

Glasnogovornik Komiteta zarobljenika, ranjenika i šehida Neshet al-Vahidi izjavio je da je današnji skup organizovan u cilju podrške palestinskim zatvorenicima koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Napomenuo je da palestinski zatvorenici imaju svako pravo na slobodu i povratak svojim porodicama i domovima.

Al-Vahidi je također pozvao međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije i udruženja da poduzmu ozbiljne aktivnosti i korake kako bi spasili živote palestinskih zatvorenika.

Prema podacima Komiteta palestinskih zatvorenika, Kayid al-Fesfus već 124 dana štrajkuje glađu u izraelskom zatvoru, Ala al-Arej 100, Hisham Ismail Abu Hevash 100, Iyad al-Herimi 54 i Luey al-Ashkar 36 dana.

Mjera administrativnog pritvora dozvoljava izraelskim vlastima da produže pritvor zatvorenika nakon isteka kazne na period od šest mjeseci.

Ukoliko se utvrdi da je pritvorenik “opasan po sigurnost Izraela”, vojni sudija može produžiti pritvor do pet godina, a da čak i ne podigne krivičnu prijavu.

Oko 250 zatvorenika, pripadnika Islamskog džihada, u izraelskim zatvorima stupilo je u štrajk glađu, kao odgovor na nastavak ugnjetavanja i krivičnih postupaka protiv pripadnika pokreta nakon njihovog bijega iz zatvora Gilboa 6. septembra.

Šest palestinskih zatvorenika ujutro 6. septembra pobjeglo je iz strogo čuvanog zatvora Gilboa na sjeveru Izraela tako što su iskopali tunel. Nekoliko dana kasnije uhvatile su ih izraelske snage sigurnosti.

Nakon što je šest zatvorenika palestinskog pokreta Islamski džihad pobjeglo iz zatvora Gilboa, poraslo je ugnjetavanje nad zatvorenicima u izraelskim zatvorima, a počele su rasti i tenzije.

Prema podacima Udruženja palestinskih zatvorenika, u izraelskim zatvorima se nalazi oko 4.650 Palestinaca, od kojih su 520 “administrativni pritvorenici”. Oko 200 njih su tinejdžeri i djeca.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button