Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Formirane službe spašavanja od prirodne i druge nesreće u Starom Gradu

Formirane službe spašavanja od prirodne i druge nesreće u Starom Gradu

Policijska stanica Stari Grad, Dom zdravlja Stari Grad, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik i firma Klico Trans Gradnja d.o.o, snage su na koje će Općina Stari Grad i Služba civilne zaštite moći računati u slučaju prirodne i druge nesreće.

Prava i obaveze između ovih institucija i Općine Stari Grad definisana su sporazumom i ugovorima koji su danas potpisali načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, policijski komesar Prve policijske uprave MUP-a KS Vahid Ćosić, generalni direktor JU”Dom zdravlja Kantona Sarajevo” prim.dr. Milan Mioković, predsjednik DVD”Vratnik” Namik Klino i zamjenik direktora firme “Klico Trans Gradnja” Kenan Čedić. Potpisivanju je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, te načelnik Prve policijske uprave Fahrudin Halač.

U cilju provođenja mjera zaštite i spašavanja ljudi i imovine na području ove općine, kako bi što spremnije dočekali eventualne prirodne i druge nesreće, ili djelovali preventivno, Općina je pristupila formiranju službi zaštite i spašavanja.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da je ovim institucijama Općina i ranije pomagala osiguravajući im potrebnu opremu za rad, naročito 2012. godine kada je došlo do velikih snježnih padavina, odnosno 2014. kada su našu zemlju zahvatile poplave. Potpisivanje ovih ugovora omogućit će jednostavnije djelovanje i pružanje podrške ovim institucijama iz sredstava koja je Služba civilne zaštite namijenila za te svrhe. Zauzvrat, ove će biti snage na koje će Općina moći računati u slučaju prirodne i druge nesreće.

“Ovo bi mogla biti formula i za ostale općine kako ispoštovati svoje obaveze i pomoći navedene institucije sa određenim materijalnim sredstvima, a znamo da na pozicijama civilne zaštite imamo određena namjenska sredstva. Na ovaj način smo napravili jedan kolosijek kako da se ta sredstva usmjere za što su i namijenjena, “kazao je Hadžibajrić.

Sa njegovim mišljenjem složio se i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, koji je također prisustvovao potpisivanju. Ministar je naglasio da je često policija među prvima kada se radi o spašavanju naših sugrađana u slučaju elementarne nepogode.

“Ova praksa bi trebala biti uzor svim drugim općinama da načelnici uvežu općine sa sa svojim matičnim policijskim upravama i rade na jedan sinhronizovan način, kako svi želimo, a to je u korist građana,” kazao je ministar Jusko.

Da je ovoj problematici potreban jedan multidisciplinaran pristup slaže se i direktor Javne ustanove “Domovi zdravlja” prim.dr.Milan Mioković. On je kazao da se mora uspostaviti veza Općine sa MUP-om i vatrogasnim jedinicama, ali i sa zdravstvenom službom koja će spremno dati svoj doprinos u slučaju prirodnih katastrofa i drugih nesreća.

“Drago mi je što sa Općinom Stari Grad potpisujemo sporazum na ‘duge staze’ i nadam se da je ovo jedan korak ka boljoj borbi protiv prirodnih i drugih nesreća koje mogu da zadese i naš grad,” kazao je Mioković.

Govoreći o konkretnoj primjeni ugovora, predsjednik društva DVD”Vratnik” Namik Klino pojasnio je da je i u prethodnim godinama, Općina Stari Grad podržavala rad ovog vatrogasnog društva.

“Mi smo Udruženje građana koje nije u prilici da kupi opremu koja nam je potrebna. Općina već godinama ulaže u nas, a mi djelujemo u svim situacijama kada je to potrebno,”kazao je Klino.

“ Mislim da nam idu sve teži i teži periodi, da se klima mijenja i da ćemo imati sve više ekstremnih situacija. Želim nam svima dobar rad na boljim materijalnim osnovama koje ćemo sad dobiti,” zaključio je on.

Potpisivanjem ugovora definisano je formiranje službe medicinske pomoći – Dom zdravlja Stari Grad, službe za zaštitu i spašavanje od požara – DVD Vratnik, službe za zaštitu i spašavanje od rušenja – Klico Trans Gradnja d.o.o. i službe obezbjeđenja i zaštite – Policijska stanica Stari Grad. Ugovori su potpisani na perid od pet godina.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top