Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Erdogan: Teroristi su najveći neprijatelji islama i islamske civilizacije

Erdogan: Teroristi su najveći neprijatelji islama i islamske civilizacije

Svaka promjena sa sobom nosi novo uzbuđenje, novu dinamiku. Vjerujem da će promjena na mjestu premijera i predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) također donijeti pozitivnu atmosferu, rekao je, u petak, u Istanbulu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je zahvalio Ahmetu Davutogluu, koji je najavio da na vanrednom kongresu AK Partije 22. maja neće biti kandidat za stranačkog predsjednika rekavši kako je Davutoglu obnašao mnoge funkcije i služio svojoj zemlji i narodu.

“Ovaj narod ne zaboravlja one koji su vrijedno, kamen po kamen, gradili budućnost zemlje. Vjerujem da uvaženi premijer ima posebno mjesto u srcima građana. Pred vama zahvaljujem uvaženom Davutogluu koji je ranije obnašao dužnost mog savjetnika, potom ministra vanjskih poslova pa posljednjih 20 mjeseci i funkciju premijera”, rekao je turski predsjednik.

U vezi s ustavnim promjenama i uvođenjem predsjedničkog sistema Erdogan je kazao kako taj prijedlog što prije treba ponuditi građanima na izbor.

“Predsjednički sistem Turskoj nije novina, to je tradicija”, rekao je Erdogan.

– Teroristi najveći neprijatelji islama –

Teroristi koji ubijaju nedužne ljude, sijeku glave, siluju, pale i ruše, najveći su neprijatelji islama i islamske civilizacije, poručio je u petak Erdogan.

“Teroristi koji ubijaju nedužne ljude, sijeku glave, siluju, pale i ruše, najveći su neprijatelji islama i islamske civilizacije. Musliman nije onaj ko ruši, već onaj ko gradi, musliman nije onaj ko oduzima život već onaj koji ga cijeni, musliman nije onaj ko mrzi već onaj ko voli i poštuje. Razlog širenja islama na sve zemlje gdje se proširio nije bilo osvajanje teritorija, nego osvajanje srca”, rekao je Erdogan na svečanosti povodom otvorenja novog objekta istanbulske općine Eyub.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top