Vijesti iz svijeta

Erdogan na Samitu tursko-afričkog partnerstva: Trgovinu povećati na 75 milijardi dolara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska nikada nije okrenula leđa Africi i afričkim narodima te da je snažno podržavala slobodarske pokrete na kontinentu, posebno u sjevernoafričkim zemljama, uprkos teškim uvjetima u tom periodu, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Erdogan je u obraćanju na 3. Samitu tursko-afričkog partnerstva, koji se održava u Istanbulu, podsjetio da je 2005. godina u Turskoj proglašena “godinom Afrike”, čime je otvorena nova stranica u odnosima s tim kontinentom.

“Naš obim trgovine s afričkim kontinentom, koji je iznosio 5,4 milijarde dolara, premašio je 25,3 milijarde dolara u 2020. godini. Pomno pratimo i Sporazum o slobodnoj trgovini s afričkim kontinentom koji je stupio na snagu 1. januara 2021. godine. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima povećati bilateralnu trgovinu s Afrikom na 50 milijardi dolara, a zatim i na 75 milijardi dolara. Nastojimo da zajedno pobjeđujemo, da se zajedno razvijamo i da zajedno koračamo ka budućnosti”, kazao je Erdogan.

Istakao je da brojne turske institucije i kompanije djeluju na afričkom kontinentu.

“Dodatno smo proširili naše prisustvo širom kontinenta djelovanjem naših institucija kao što su Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA), ‘Yunus Emre’ Institut, Fondacija Maarif, Anadolu Agency, Turkish Airlines i Crveni polumjesec”, rekao je.

Istakao je također da Turska planira poslati 15 miliona doza vakcine protiv COVID-19 u Afriku.

“Osim toga, kada se završi proces razvoja Turkovaca, stavićemo našu vakcinu na raspolaganje cijelom čovječanstvu, uključujući i našu afričku braću”, rekao je turski predsjednik.

Osvrnuo se i na brojne nepravde koje se čine afričkom kontinentu.

“Velika je nepravda što afrički kontinent, na kojem živi 1,3 milijarde ljudi, nema pravo da govori i odlučuje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda”, kazao je Erdogan te dalje dodao:

“Borbom koju vodimo pod sloganom ‘Svijet je veći od pet’ borimo se ne samo za sebe, već i za našu afričku braću i sestre”, istakao je Erdogan.

Erdogan često u svojim obraćanjima ističe da je “svijet veći od pet”, alaudirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Naglasio je također da odlično razumije i problem sigurnosti s kojim se godinama suočavaju mnoge države u Africi.

“Naša država, koja se skoro 40 godina bori protiv separatističkog terorizma, vrlo dobro zna s kakvim se sigurnosnim izazovima suočavaju naša afrička braća”, rekao je Erdogan.

Kako je kazao, samit u Istanbulu je odlična prilika za dodatno jačanje odnosa Turske i afričkih zemalja.

“Nadamo se da ćemo obilježiti budućnost tursko-afričkih odnosa aktivnostima koje ćemo provesti i odlukama koje ćemo danas donijeti”, kazao je turski predsjednik.

Očekuje se da će 3. Samit tursko-afričkog partnerstva, koji je počeo u četvrtak, podići odnose Turske i afričkog kontinenta na još viši nivo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button