Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Erdogan: Muslimanima dozvoliti da u Al-Aksu ulaze bez ikakvih ograničenja

Erdogan: Muslimanima dozvoliti da u Al-Aksu ulaze bez ikakvih ograničenja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je telefonom razgovarao s predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom o posljednjim dešavanjima u Jerusalemu i džamiji Al-Aksa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima iz Ureda predsjednika Turske, Erdogan je tokom razgovora istakao da događaj od 14. jula u džamiji Al-Aksa, kada su zabilježene i ljudske žrtve, izaziva zabrinutost te dodao da osjeća duboku tugu zbog posljednjih dešavanja i izgubljenih života.

Turski predsjednik je kazao da je potrebno omogućiti muslimanima da u okviru vjerskih sloboda mogu ulaziti u Al-Aksu bez ikakvih ograničenja.

Naglasio je kako nasilje ni u kojem slučaju ne može biti odobreno, te da je potrebno poštovati svetost bogomolja i njihov historijski status.

Erdogan je također istakao da džamija Al-Aksa ima veliki značaj za čitav islamski svijet.

Napomenuo je da je potrebno što prije da budu uklonjeni detektori metala koje su izraelski vojnici postavili na ulaze Al-Akse.

Rivlin je tokom telefonskog razgovora istakao da su pomenute mjere poduzete u cilju jačanja sigurnosti.

Naglasio je da se neće dogoditi nikakve promjene u vezi sa statusom kompleksa Al-Aksa, garantujući da nikome neće biti uskraćivane vjerske slobode.

Erdogan je u vezi sa posljednjim dešavanjima u Al-Aksi jutros razgovarao i s predsjednikom Palestine Mahmoudom Abbasom.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top