Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Erbakanov projekat: Države D-8 – ekonomska sila od 3,7 triliona dolara

Erbakanov projekat: Države D-8 – ekonomska sila od 3,7 triliona dolara

Organizacija za ekonomsku saradnju D-8 prije tačno dvije decenije okupila je osam zemalja oko zajedničkog cilja – jačanja ekonomske saradnje i uticaja na globalnom tržištu, a u proteklom periodu je za šest puta povećana trgovinska razmjena između članica i udvostručen nacionalni dohodak po glavi stanovnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan 1997. godine osnovana je međunarodna organizacija D-8 koju čine Turska, Iran, Pakistan, Bangladeš, Malezija, Indonezija, Egipat i Nigerija, a bivši premijer Republike Turske Necmettin Erbakan bio je predvodnik ideje ujedinjavanja s ciljem jačanja međusobne saradnje i zajedničkog kreiranja novih ekonomskih i razvojnih politika.

Sjedište organizacije D-8 se nalazi u Istanbulu, a ona okuplja muslimanske zemlje koje su lideri regija i među njima su i Turska i Indonezija koje su i članice grupe najrazvijenih zemalja svijeta G-20.

U osnivačkoj deklaraciji grupe D-8 se navode prioriteti u procesu jačanja saradnje u trgovini, industriji, komunikacijama, informisanju, finasijama, bankarstvu, privatizaciji, ruralnom razvoju, nauci, tehnologiji, borbi protiv siromaštva, razvoju ljudskih resursa, poljoprivrede, energetike, zdravstva, turizma, kulture i sporta.

Prema zvaničnim podacima populacija zemalja D-8 je 2015. godine premašila brojku milijardu, a ukupna ekonomija iznosi 3,7 triliona dolara. U istom periodu, trgovinska razmjena članica iznosi 693 milijarde dolara, što je četiri posto od ukupne svjetske trgovinske razmjene.

U periodu nastanka grupe D-8, prosječni nacionalni dohodak po glavi stanovnika u članicama te organizacije iznosio je 2.207 dolara, a prošle godine iznosio je 4.645 dolara.

S ciljem ostvarivanja zacrtanih planova, D-8 je do sada održao ukupno osam samita, 37 zasjedanja komisija i 16 zasjedanja vijeća, a deveti samit lidera članica će biti održan u Turskoj.

Generalni sekretar organizacije D-8 Sayed Ali Mohammad Mousavi je za AA kazao kako je jačanje ekonomske saradnje prioritetno polje djelovanja te organizacije.

“U periodu osnivanja organizacije D-8 trgovinska razmjena između članica je iznosila 20 milijardi dolara, a danas iznosi 120 milijardi. U jednom periodu se penjala i na 150 milijardi dolara, ali je zbog nekih regionalnih problema vraćena na 120 milijardi“, kazao je Mousevi.

Podsjetivši da je prilikom osnivanja grupe D-8 postavljen cilj povećanja trgovinske razmjene do kraja neredne godine na 500 milijardi dolara, Mousevi je kazao da su na ostvarenje tog cilja negativno uticale međunarodne sankcije prema Iranu i neki regionalni problemi.

“Prvih deset godina radilo se na koordinaciji politika, a stalni sekretarijat organizacije u Istanbulu otvoren je 2009. godine i od tada bilježimo sve bolje rezultate“, kazao je Mousevi.

“Organizaciji D-8 potrebna je jača politička podrška, zato imam molbu za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da što prije odredi datum i mjesto održavanja devetog samita lidera članica. Samit je trebao biti održan još 2014. godine. Zahvalni smo turskom narodu i vladi na podršci koju nam pružaju“, kazao je Mousevi.

Ističući kako lideri članica i dalje imaju političku volju za ostvarenje ciljeva grupe D-8, Mousevi je kazao da je optimista kada je u pitanju budućnost te organizacije.

“Za intenziviranje saradnje unutar grupe potrebno je naći mehanizam podrške i izvora finansija za naše projekte. Nadamo se da će taj mehanizam biti dogovoren na predstojećem samitu lidera“, kazao je Mousevi.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top