Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > EMMAUS će ove godine obradovati za ramazan blizu 11.000 duša

EMMAUS će ove godine obradovati za ramazan blizu 11.000 duša

I ove godine, u mjesecu ramazanu, Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS vrši podjelu paketa po cijeloj Bosni i Hercegovini i organizuje iftare širom BiH. Planirana je podjela 7.390 paketa prvenstveno za socijalno ugrožene zatim za jetimske porodice i povratnike u Istočnu Bosnu, kao i organizacija iftara za preko 3.500 postača.

«Kao i prethodnih godina, podjelu paketa obavljat će timovi MFS – EMMAUS-a, formirani od volontera i uposlenika. Do sada smo organizovali 12 zajedničkih ifatara u Klokotnici, Gračanici, Srebreniku, Tuzli i Zenici. Do kraja ramazana imamo još najmanje 10 zajedničkih iftara a osim pomenutih, bit će I dva iftara u Srebrenici. Iftari se organizuju prvenstveno za socijalno ugrožene, jetimske porodice i povratnike” izjavio je Elmedin Škrebo, Rukovodilac sektora za razvoj i saradnju u Emmaus-u.

Ramazanski paketi i iftari obezbijeđeni su zahvaljujući pomoći donatora iz Turske, Njemačke, Qatara i Holandije a podjela paketa će se vršiti do kraja ramazana širom BiH sa fokusom na jetimske porodice i povratnička mjesta.

Ovo je jedna od redovnih aktivnosti Međunardonog foruma solidarnosti – EMMAUS s ciljem pružanja podrške i pomoći povratnicima u Istočnu Bosnu, socijalno ugroženim, jetimskim porodicama nastojeći im olakšati i uljepšati ramazanske dane.

O MFS – EMMAUS:

MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna, a svoje urede ima u Doboj Istoku, Sarajevu i Srebrenici. Jedna je od najvećih humanitarnih i nevladinih organizacija ne samo u BiH nego i šire sa 220 zaposlenih i 50 aktivnih volontera. Za MFS – EMMAUS kažu da je posljednje mjesto nade i utočišta. Neki od projekata koje provodi MFS-EMMAUS su prihvatni centar „Duje“ u Doboj Istoku od 2004. godine gdje je smješteno 404 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno finansiranje 1040 djece bez jednog ili oba roditelja – jetima na području cijele BiH, stipendiranje 547 djece u Burkini Faso, internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari i Zvorniku. MFS – EMMAUS se među ostalima brine i o narodnoj kuhinji u Doboju gdje se dnevno priprema 300 obroka, vodi projekte za održiv povratak, pomaže žrtvama trgovine ljudima i ilegalne migracije, te učestvuje u projektu sprečavanja zloupotrebe djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, itd.

http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top