Vijesti iz zemlje

Elektroprivreda BiH ukida gotovinsku naplatu

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine užurbano radi na ukidanju gotovinske naplate utroška električne energije i razvijanju alternativnih modela plaćanja: e računa, e-plaćanja te mobilnih aplikacija za kupce.

Cilj je da do kraja iduće godine potpuno zatvori vlastite šaltere naplate a potrošačima omogući da svoje obaveze izvršavaju korištenjem informatičkih tehnologija.
Elektroprivreda BiH na ovom projektu radi skoro godinu dana a od aprila 2020. za potrošače u kategoriji domaćinstva uvela je plaćanje računa za struju bez naknade putem poslovnica BH Pošte u 45 opština.

O obustavi gotovinske naplate u Elektroprivredi BiH biće riječi u stručnom referatu Jasmine Džaferović (ELPBiH) pisanom za predstojeće savjetovanje bosanskohercegovačkog ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji (CIRED) čije je održavanje planirano ove jeseni u Mostaru. Za taj skup pripremljeno je još 65 referata.

Priprema i organizacija savjetovanja jedna je od tačaka dnevnog reda predstojeće sjednice Upravnog odbora Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme u okviru kojeg djeluje i CIRED BiH.

Predsjednik ovog komiteta Edhem Bičakčić informisat će Upravni odbor o uticaju virusa COVID-19 na funkcionisanje elektroenergetskog sistema.

– Naša saznanja ukazuju na to da je Covid-19 imao snažan uticaj na energetske kompanije, potrošnju i tržište električne energije, investicije u nove proizvodne objekte te energetsku tranziciju, izjavio je ovim povodom Edhem Bičakčić.

Upravni odbor će na sjednici u četvrtak (16.jula) razmotriti inicijativu Adnana Mujezinovića, docenta Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o formiranju foruma mladih inženjera CIGRE u BiH s ciljem da se, uz ostalo, mladim inženjerima u tehničkim disciplinama “omogući olakšavanje pri zapošljavanju.

CIGREBiH priprema i okrugli sto o perspektivama integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sistem BiH sa aspekta učešća na tržištu električne energije i pružanja sistemskih usluga. U raspravi o tome učestvovat će nezavisni proizvođači električne energije, trgovci strujom i drugi zainteresovani.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button