Ekonomija

Kako do masovnije upotrebe električnih automobila u BiH

Savremeni trendovi u autoindustriji zahtijevaju maksimalan angažman organa vlasti na svim nivoima u BiH, kako bismo na organiziran način sagledali ekonomski, tehničko tehnološki i ekološki aspekt električnog automobila, te odgovarajuću zakonsku regulativu koja je neophodna kako bi se savremeni trendovi autoindustrije preslikali i na BiH.

Ovo je, između ostalog, zaključeno trećeg dana sajma ENERGA 2017.godine u sklopu programa ”INFO DAN Obnovljivih izvora energije” koji je kao jedan od oficijelnih partnera sajma priredila Privredna komora FBiH.

U centralnom dijelu programa održana je Panel diskusija ”Električni automobil – „zeleno“ vozilo budućnosti”, sa panelistima: prof. dr Boran Pikula –Mašinski fakultet Sarajevo, Martin Tais – stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene, mr Jasmin Lučkin – expert za elektrovozila i trener za tehničko školovanje PORSCHE BH, a skup je moderirala Amela Kečo.

Cijeneći da je automobilska industrija među najznačajnijim industrijama u privrednom sistemu, na ovoj panel diskusiju panelisti su svoja izlaganja prezentirali kroz prizmu aktuelnog stanja u BiH, potencijalnih mogućnosti, stanovišta nauke, iskustva razvijenih zemalja, te prednosti i nedostataka masovnije upotrebe električnog automobila.

Između ostalog, konstatovano je da s obzirom na brojne probleme koji optrećuju građane i poduzetnike, ključno pitanje opravdanosti i mogućnosti za masovniju upotrebu električnih automobila u BiH jeste pitanje ekonomske mogućnosti građana, odnosno njihovog standarda, jer se za domaće uvjete radi o skupim investicijama.
Električni automobil je dobra vijest za klimu i okoliš, s tim da postojeća autoindustrija u BiH uz usvajanje novih standarda i postepenim prilagođavanjem razvojnih procesa mora zadržati poziciju okosnice industrijske proizvodnje.

Penelisti su također zaključili da je neophodna sinergija nadležnih ministarstava, proizvođača automobila sa potencijalnim investitorima, privrede sa zakonodavnom vlasti, kako bi se ekonomske mjere i zakonska regulativa utvrdile na prihvatljivim i prosperitetnim reformskim osnovama s ciljem obezbjeđenja neophodne infrastrukture za korištenje elektrovozila u BiH, ali i stimulativnih subvencija za nabavku takve vrste vozila.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button