Vijesti iz svijeta

El Hajje: Mesdžidul Aksa je crvena linija koja se ne prelazi

Jedan od članova političkog krila Hamasa, Halil El Hajje upozorio je na na kašnjenje u procesu obnove Gaze nakon julskih i augustovskih izraelskih napada na Pojas.

El Hajje je tokom svečanosti „Narod pravi pobjedu“, a koja je organizovana za porodice 600 šehida koji su izgubili život u posljednjoj agresiji, kazao da nema nikakvog kompromisa po pitanju obnove Gaze.

On je rekao: „Narod koji pravi pobjedu neće pristati na kompromise po pitanju obnove naših domova, a nećemo ni mi u političkom smislu. Ne iskušavajte strpljenje palestinskog naroda ponovo, nakon što je svoj ponos odbranio raketama i žrtvovanjem naših sinova! Ovaj narod će odbiti sve pokušaje odgađanja i ometanja ponovne izgradnje Gaze.“

„Nemojte kasniti u obnovi naših domova niti jednog trenutka! Nemojte iskušavati naše strpljenje! Ovo je poruka palestinskoj samoupravi, Ujedinjenim narodima i svim ostalim stranama u regiji.“- kazao je El Hajje.

Povod njegovog govora je kašnjenje sa realizacijom plana obnove Gaze, obzirom da građevinski materijal još uvijek nije počeo ulaziti u ovaj grad.
El Hajj se dotakao i drugog problema koji pogađa palestinski narod. On je zatražio zaustavljanje sigurnosne koordinacije između Palestinske samouprave i izraelskog okupatora zbog, požidovljavanja svetog harema- Mesdžidul Aksa, koje je u posljednje vrijeme sve intenzivnije.

„Državni interesi su nužnost, ali to ne znači šutnju po pitanju dizanja narodnih masa kako bi zaštitili Mesdžidul Aksa. Takva politika mora da se zaustavi jer je besmislena.“- kazao je El Hajj.

Na kraju je pozvao sve one kojima Sveti mesdžid nešto znači da ustanu u odbranu ovog mjesta jer je to, kako je on rekao, crvena linija koja se ne prelazi.

 

Izvor: fj-p.com
Prevod i obrada: Akos.bA
 

Povezani članci

Back to top button