Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Egipatske crkve za sedam godina bile mete 33 napada: Kome odgovara ovo nasilje

Egipatske crkve za sedam godina bile mete 33 napada: Kome odgovara ovo nasilje

 U proteklih sedam godina u Egiptu su izvedena najmanje 33 napada na crkve, javlja Anadolu Agency (AA).

Jučer su u dva odvojena teroristička bombaška napada na koptsku crkvu St. George u Tantau i katedralu St. Mark u Aleksandriji ubijene najmanje 43 osobe, a to je ponovo na dnevni red stavilo česte napade na crkve u toj zemlji.

Bombaša samoubicu policija je spriječila u nakani da uđe u koptsku katedralu u Aleksandriji, nakon čega je aktivirao eksploziv ispred crkve i ubio najmanje 16, a ranio 41 osobu. U katedrali se održavala misa povodom kršćanskog praznika povodom ulaska Isusa Krista u Jerusalem koju je u prisustvu stotina vjernika predvodio koptski papa Tawardos II.

Nekoliko sati ranije na sjeveru Egipta u gradu Tanta izveden je bombaški napad u koptskoj crkvi, a tom prilikom je ubijeno najmanje 27, a ranjeno je 78 vjernika.

Policajac koji je zaustavio bombaša samoubicu na ulazu u katedralu u Aleksandriji spriječio je još tragičniji ishod jučerašnjih napada za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIS.

U proteklih sedam godina crve u Egiptu su bile mete smrtonosnih napada u najmanje 33 navrata, a najčešće su mete napada bile crkve koptske kršćanske zajednice koja čini deset posto od ukupno blizu 90 miliona stanovnika Egipta.
Egipat je na ljeto 2013. godine postao poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala vojnim udarom kojim je sa vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik te zemlje Mohamed Morsi, a na vlast je došao dotadašnji načelnik Generalštaba vojske Abdel Fattah el-Sissi.

Politička i sigurnosna kriza u Egiptu uveliko je zasjenila napade na crkve u toj zemlji, a aktuelni predsjednik Sissi je sinoć proglasio tromjesečno vanredno stanje i najavio odlučnu borbu protiv terorista. Samo proglašenje vanrednog stanja nije doneseno u skladu sa ustavnom odredbom koja predviđa i odobrenje parlamenta, a Sissi tvrdi da želi da se što prije obračuna sa teroristima i stranim plaćenicima koji žele destabilizirati Egipat.

Tokom masovnih demonstracija 14. augusta 2013. godine istog dana je širom Egipta zapaljeno ili na drugi način uništeno najmanje 26 crkava.

Vijeće sigurnosti sinoć je najoštrije osudilo napade na crkve u Egiptu i pozvalo članice UN-a na saradnju sa egipatskim vlastima u borbi protiv terorizma.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top