Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Egipatska vlada namjerava novcem od zekata pokriti državni deficit

Egipatska vlada namjerava novcem od zekata pokriti državni deficit

Član upravnog odbora novoformiranog egipatskog Fonda za zekat i sadaku, Mumtaz El-Said, potvrdio je da vlada razmatra investiranje sredstava iz fonda zekata što je dovelo do strahovanja ekonomskih analitičara i aktivista u humanitarnom sektoru da će vlada pokušati da iskoristi ovaj novac, procijenjen na oko 2,5 milijarde dolara, kako bi pokrila budžetski deficit umjesto da ga potroši na siromašne, prenosi El-Arabi El-Džedid.

Prema pisanju El-Arabi El-Džedida egipatski predsjednik Abdel Fettah el-Sisi je naredio osnivanje ovog fonda u septembru pod nadzorom velikog šejha El-Azhara, a među članovima odbora je veliki broj stručnjaka, ekonomista i javnih ličnosti.

Agencija Anadolu je ranije prenijela izjavu člana odbora koji je kazao da odbor raspravlja o planovima za upravljanje prikupljenim zekatom te njegovim investiranjem u banke koje donose profit. Član odbora je također naglasio da će postojati ograničenja na trošenje ovih sredstava.

Prošle godine Dar El-Ifta El-Misrijja (Vijeće za fetve Egipta) je izdalo fetvu dozvoljavajući korištenje sredstava iz zekata i sadake za ‘projekte koji donose društvene prihode’ zemlji. El-Said tvrdi da se ‘ovi fondovi moraju koristiti umjesto da miruju bez investiranja ili da se dodijele stankama koje ne mogu upravljati novcem“. Međutim, on je također naglasio da je prerano da se govori o trošenju novca prije nego što se kreira jasna vizija za rad Fonda za zekat i sadaku.

Ekonomski analitičari strahuju da će vlada koristiti ova sredstva kako bi pokrila budžetski deficit za ovu fiskalnu godinu koja je počela u julu 2014.

Ekonomski analitičar Ahmed Ibrahim je izjavio za El-Arabi El-Džedid da se vlada suočava sa problemom pokrivanja budžetskog deficita, posebno nakon što je iscrpila sredstva domaćih kredita i kucanja na vrata Zaljevskih donatora.

Važno je napomenuti da su Saudijska Arabija, Kuvajt i UAE pružili finansijsku pomoć Egiptu nakon državnog udara na predsjednika Muhammeda Mursija, podrška koju je Ministarstvo finansija procijenilo na 11 milijardu dolara, dok sadašnji predsjednik navodi da ona iznosi više od 20 milijardi dolara.

Prema zvaničniku jedne humanitarne organizacije, koji je tražio da ostane anoniman, vlada je već počela sa oduzimanjem sredstava prikupljenih u dobrotvorne svrhe krajem ove godine. On je također naglasio da su siromašni stanovnici oni koji pate od politike vlade, naročito zbog ozbiljnih sumnji i zabrinutosti da novac od zekata neće stići do onih kojima je potreban.

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top