Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Egipat: Mursi prvi put u sudnici u crvenom zatvoreničkom odijelu za osuđenike na smrt

Egipat: Mursi prvi put u sudnici u crvenom zatvoreničkom odijelu za osuđenike na smrt

Nakon što mu je prošle sedmice izrečena smrtna kazna po optužnici za slučaj „masovna bjekstva iz zatvora“ 2011. godine, Mursi se danas ponovo pojavio pred sudom, ali po optužnici kojom se tereti za “špijunažu sa Katarom”

 

 Svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi danas se prvi put pred sudom u Kairu pojavio odjeven u crveno zatvoreničko odijelo, koje prema egipatskim zakonima nose osuđenici na smrt, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što mu je prošle sedmice izrečena smrtna kazna po optužnici za slučaj „masovna bjekstva iz zatvora“ 2011. godine, Mursi se danas ponovo pojavio pred sudom, ali po optužnici koja ga tereti za “špijunažu sa Katarom”.

U skladu sa pravilnikom Uprava zatvora u Egiptu, Mursi se danas pred sudijama prvi put pojavio u crvenom odijelu koje nose osuđenici na smrtne kazne. Isti pravilnik nalaže da svi osuđeni na druge kazne nose plava, a optuženici bijela zatvorenička odijela.

Današnje ročište u sudnici Krivičnog suda u Kairu vodi se po optužnici prema kojoj se Morsi tereti da je zloupotrijebio svoj položaj i uz pomoć svojih saradnika i članova Muslimanskog bratstva dostavljao povjerljive informacije vlastima Katara.

Mursijev dolazak u crvenom odijelu u zatvoreničkom kavezu sudnice ovacijama podrške je dočekalo ostalih deset suoptuženih.

„Heroj Mursi“, „Predsjednik Mursi“ i „Tvoje zarobljavanje će donijeti slobodu zemlji“ su neki od slogana koje su Mursijevi suoptuženici uzvikivali prilikom njegovog ulaska u sudnicu u Policijskoj akademiji.

Isti sud je prošle sedmice izrekao smrtnu kaznu za Mursija u slučaju “masovnog bjekstva iz zatvora” 2011. godine. U istom slučaju na smrt je osuđeno ukupno 100, na doživotni zatvor 21, a na po dvije godine zatvora osam optuženih.

Uporedo s tim, Mursiju je izrečena i doživotna zatvorska kazna u slučaju „špijunaža“ u kojem je osuđen da je tajno sarađivao sa Hamasom, Hezbolahom i Revolucionarnom gardom Irana. U ovom slučaju je na doživotni zatvor osuđeno 17, a na smrt 16 optuženika.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top