Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Povodom Dana očeva: Uključivanje očeva u živote njihove djece

Povodom Dana očeva: Uključivanje očeva u živote njihove djece

Želite biti sigurni da će vaše dijete diplomirati? Novac pomaže, kao i dobre ocjene- ali imati oca koji je uključen u vaš život je nešto najvažnije. Zapravo, učimo više o važnosti očeva u svim porodicama, kako siromašnim tako i bogatim.

Izvještaj Američkog Instituta  za poduzetništvo pokazuje sljedeće, “U usporedi sa tinejdžerima kod kojih očevi nisu bili uključeni u njihove živote, tinejdžeri kojima su očevi uključeni u njihove živote imali su 98% više šanse da diplomiraju, te tinejdžeri s očevima koji su mnogo  uključeni u njihove živote imali su 105% više šansi da diplomiraju”.

Brad Wilcox autor Nacionalnog projekta za brak na Univerzitetu Virdžinija, predlaže nekoliko razloga koji mogu biti slučaj: Očevi mogu pomoći sa zadaćama, ili mogu spriječiti nestašluke, također mogu pomoći sa školarinama također.

Također postoji još jedna mogućnost: Prema istraživanjima očevi su sposobniji dijetetu pomoći s njegovom samostalnošću. A jedan od najvećih izazova od kojeg zavisi uspjeh na fakultetu i višem obrazovanju jeste upravo taj nivo samostalnosti koje je dato djetetu.

Prošle godine, intervjuisao sam određeni broj djece s problematičnim porodicama a koji su došli do koledža. Bez izuzetka, najveća razlika u odnosu na srednju školu jeste količina gradiva koja se uči na koledžu, te proces u kojim moraju učiti sami, organizovanje njihovog vremena i svojih aktivnosti. Nisu samo djeca s niskim prihodima ta kojima koristi očeva prisutnost kada je u pitanju koledž. AEI javlja: Čini se da je prilično važno za mlade da imaju odrasle iz sredina koje su obrazovane.

Većina današnjih roditelja, djeci stavljaju gps u ruksake, kojima ne dozvoljavaju da idu dalje od jednog metra od njihovog dvorišta, te koji za svaku aktivnost stavljaju  djeci kacige. Većina feministkinja su insistirale da se očevi ponašaju više kao majke, međutim očevi su se pokazali kao odličan balans kada je u pitanju helikopter roditeljstvo tj. helikopter majke, a koje čini se dominiraju srednjom klasom Američkih domova.

Bujica knjiga koja je izdata u posljednje vrijeme, pokazuje da su i očevi  uključeni u porodični život nego što su to činili prije, ali se njihove metode i dalje razlikuju od majčinskih. U “Samo užitak bez zabave”, opisuje se tipično iskustvo jednog srednje američkog para Angie i Clinta.

Trogodišnja Eli zahtjeva konstantnu Anginu pažnju. Čak se i od nje zahtjeva da čisti ili se spremi ili da otvori vrata, ona ne pregovara s njom i jednostavno popusti. Dok u drugu ruku Clint, očekuje od Eli da se igra s Lego kockicama dok on pravi večeru.

I kada god Elinin mlađi brat Xavier plače, mama ga uzme. Clint želi da on ostane u kolijevci ali mama Angie jednostavno ne podnosi njegove suze. Djeca se čine sigurnim i sretnim dok su s njihovim ocem. ali u intervjuima sa starijima, Angie i druge mame, čini se nisu zadovoljne pristupima koji očevi imaju u odgoju djece onako kako bi majke htjele.

Očevi misle da su djeca spremna za neke stvari, a za koje majke misle da nisu. Na primjer, studija Univerziteta Sjeverne Karoline pokazala je da razgovori koji očevi vode s djecom imaju daleko veći efekat na razvoj govora nego što to čine majke.  To ima smisla, jer očevi mnogo manje koristi  dječiji jezik u komuniciranju s djecom.

Mnogo su veće mogućnosti da će očevi dati djeci da se izlože riziku. Nije to da će očevi odustati od učenja djeteta kako da vozi biciklo. Očevi će češće staviti svoje dijete u dublji dio bazena ili dopustiti  im da pričaju sa strancima- a to rade kako kažu kako bi ih pripremili za stvarni svijet. Psiholog Danijel Paquette je istraživao i kaže: “Očevi imaju tendenciju da stoje iza djeteta tako da dijete vidi svijet svojim očima, dok majke stoje ispred djece, kako bi uspjele ostvariti vizualni kontakt sa svojom djecom.”

Godinama su poznati neki od osnovnih efekata očevog prisustva u kući:  Dječaci imaju manju šansu da postanu kriminalci, a djevojčice će manje imati šanse da budu žrtve muškaraca koji će ih iskoristiti. Ali čini se da su očevi sposobni i za mnogo više: Oni zapravo pripremaju našu djecu za moderni svijet.  Ako dopuštate djetetu da se igra bez svih mogućih zabrana i mjera predostrožnosti te da im dopustite da padnu i da uspiju sami svojim zaslugama, te forsirajući ih da budu samostalniji, čini se kako su očevi ključ uspjeha naše djece.

 

Izvor: nypost.com

Za Akos.ba prevela: Emina Suljević

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top