Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Dževad Karahasan promovirao novo djelo “Što pepeo priča”

Dževad Karahasan promovirao novo djelo “Što pepeo priča”

Promocija je održana u Bošnjačkom institutu, Fondacija Adila Zulfikarpašića, čija sala je večeras bila dupke puna zaljubljenika književnog djela autora Karahasana

 

Biblioteka sedmičnog časopisa Stav, izdavača Simurg Media d.o.o., javnosti je večeras predstavila svoje prvo izdanje: trilogiju “Što pepeo priča” bosanskohercegovačkog književnika i predsjednika Društva pisaca BiH Dževada Karahasana, javlja Anadolu Agency (AA).

Promocija je održana u Bošnjačkom institutu, Fondacija Adila Zulfikarpašića, čija sala je večeras bila dupke puna zaljubljenika književnog djela Karahasana.

Autor Karahasan je prisutnima čitao odabrane odlomke iz promoviranog djela, a ulogu moderatora promocije imao je glavni urednik biblioteke Stav Filip Mursel Begović.

O djelu su prisutnima govorili njegovi recenzenti Alma Sarajlić i fra Mile Babić, koji su istakli da je ova Karahasanova trilogija zasigurno remek djelo i formom i sadržajem, a da je sadržana od tri romana o glavnom junaku mistiku Omeru Hajjamu i to “Sjene smrti”, “Utjeha noćnog neba” i “Miris straha”.

Promotori su naglasili da ovo djelo karakteriziraju konkretni i univerzalni odgovori autora na brojna pitanja, a da ga krasi jednostavno narativno pripovijedanje i uvjerljiv historijski opis života u Perziji u kojoj se odvija radnja romana.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu. Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salzburgu, predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Gottingenu, Berlinu. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Između ostalog, napisao je romane: Istočni divan, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće, knjige pripovjedaka Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta te knjige eseja O jeziku i strahu, Dnevnik selidbe, Knjiga vrtova.

Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top