Književni kutakVijesti iz zemlje

Promocija novog romana Dževada Karahasana “Uvod u lebdenje”

Promocija novog romana Dževada Karahasana "Uvod u lebdenje" u izdanju izdavačke kuće Connectum biće održana danas 30. juna u Bošnjačkom institutu (Mula Mustafe Bašeskije 21) u Sarajevu sa početkom u 19:00 sati. 

Riječ je o ekskluzivnom izdanju čiju fotografiju na koricama potpisuje poznati i nagrađivani bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić, glavni urednik je Ajet Arifi, dok je dizajn i prelom radio Davud Zukić.

Nastajući skoro četvrtinu vijeka, novi roman autora Dževada Karahasana, “Uvod u lebdenje”, objavljen je u izdavačkoj kući “Connectum” u junu 2022. godine. Riječ je o posebnom izdanju čiju fotografiju na koricama potpisuje poznati i nagrađivani bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić.  Zadirući u dubine ratne svakodnevnice tokom 1992. godine, ovaj roman prati uglednog pjesnika i klasičnog humanistu Petera Hurda i njegovog sarajevskog prevodioca pri čemu ovoj temi pristupa na doista dijaboličan i naizgled skrajnut način. 

U ovom romanu književna tehnika Dževada Karahasana pojavljuje se u svom reprezentativnom obliku pri tome bivajući iskristalizirana obuhvatanjem širokog spektra elemenata autorske poetike, poput mikroeseja, uokvirenih priča te neprestanog balansiranja između humora i patetike, života i smrti, erosa i tanatosa. Zbog toga je, ustvari, tačka gledišta samo naizgled skrajnuta, jer roman “Uvod u lebdenje” pripovijeda o tzv. coincidentia oppositorum, jedinstvu suprotnosti, sveprisutnoj pojavi i neizbježnoj pokretačkoj sili svih bića, o dubinama u nama, dolje gdje se spuštamo i visinama iznad nas, gore gdje stremimo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button