Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Dvanaesti džuz: Sura koja je osijedila Poslanika, a.s.

Dvanaesti džuz: Sura koja je osijedila Poslanika, a.s.

Jedanaestog dana mjeseca ramazana se na mukabelama širom BiH uči dvanaesti džuz, koji započinje od 222. stranice te se završava s 241. stranicom Časnog Kur’ana

Ovaj džuz obuhvata trinaest i pol stranica sure Hud te šest i pol stranica sure Jusuf.

 Hud je mekkanska sura, objavljena nakon sure Junus i ima 123 ajeta. Brojne su kur’anske sure koje nose imena vjerovjesnika i poslanika, a ovdje imamo tri poglavlja koja dolaze jedno za drugim: Junus, Hud i Jusuf. Ove tri sure imaju više međusobnih sličnosti. To su prve sure u Kur’anu nazvane po poslanicima, te su u Mushafu poredane po redoslijedu kako su i objavljene. Sve tri potječu iz mekkanskog perioda poslanstva, a to je period povećavanja zlostavljanja i iskušenja koje su trpjeli muslimani i Poslanik, s.a.v.s. 

Sura Hud je objavljena Allahovom Poslaniku, a.s., deset godina nakon početka poslanstva, u veoma teškom i mračnom dobu. Progoni, mučenja i uznemiravanja muslimana su bili svakodnevna pojava, stoga su neki od ashaba učinili hidžru u Abesiniju. Te godine su na ahiret preselili Ebu Talib i Hatidža bint Huvejlid, r.a., veliki oslonci i podrška Muhammedu, a.s. Iste godine se desio i događaj u Taifu kada je Poslanik, a.s., kamenovan i odbije. Niko od stanovnika Mekke nije primio islam, sva plemena su odbila pomoći muslimane. 

Opširnije na portalu Preporod.com:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dvanaesti džuz: Sura koja je osijedila Poslanika, a.s.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top