Vijesti iz zemlje

Hafiska mukabela u sarajevskoj džamiji Ferhadija nakon pauze od 30 godina

- Posljednji put u Ferhadija džamiji hafisku mukabelu učili hadži hafizi Halid ef. Hadžimulić i Fadil ef. Porča. Zbog agresije na BiH ova praksa je obustavljenja, no danas je ponovo počela nakon tri decenije

U sarajevskoj džamiji Ferhadija danas je, nakon pauze od 30 godina, ponovo počelo učenje hafiske mukabele, čime je nastavljena tradicija prekinuta pred sami početak agresije na Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sinoćnjim ezanom za akšam-namaz muslimani su dočekali još jedan ramazan, najodabraniji mjesec u godini. Značaj ovog mjeseca ogleda se i u činjenici da je u ramazanu počela objava Kur’ana poslaniku Muhammedu.

Tako je i ramazanska mukabela ili zajedničko učenje Kur’ana tokom ramazana jedna od spojnih tačaka ramazana i Kur’ana. Mukabele se tokom ramazana uče u džamijama širom Bosne i Hercegovine. Posebna specifičnost svakako su hafiske mukabele, odnosno mukabele na kojima se kur’anski tekst uči napamet.

– Hafizi Hadžimulić i Porča mukabelu učili do početka rata –

Muhamed Velić, imam i hatib Ferhadija džamije u Sarajevu, u razgovoru s novinarom AA ukazuje na značaj mukabele u islamskoj tradiciji muslimana ovih prostora, te ističe kako je to zapravo jedan od razloga što su odlučili ponovo pokrenuli hafisku mukabelu.

“Odlučili smo okupiti hafize da ponovo, nakon 30 godina diskontinuiteta, uče hafisku mukabelu u ovoj džamiji. Tradicija u ovom gradu jeste da se u čaršijskim džamijama uči hafiska mukabela. Ferhadija je dosad nekako mirovala“, pojasnio je Velić.

Podsjeća da su posljednji put u Ferhadija džamiji hafisku mukabelu učili hadži hafizi Halid ef. Hadžimulić i Fadil ef. Porča. Nažalost, zbog početka agresije na BiH ova praksa je obustavljenja.

“Mi ćemo evo nakon 30 godina nastaviti ono što su dva naša dobra prethodnika praktikovala u našoj lijepoj islamskoj tradiciji. Mukabelu će učiti četiri hafiza i imam džamije“, poručio je Velić.

– Ibadetom spasiti svijet –

Na kraju razgovora efendija Velić uputio je i kratku poruku povodom nastupanja mjeseca ramazana, a u kontekstu činjenice da se još jedan ramazan dočekuje u uvjetima pandemije. Velić ističe da se i današnjom mukabelom, ali i drugim ibadetima u mjesecu ramazanu, šalje zapravo poruka da se “ibadetom spasi svijet“.

“Hvala Uzvišnom Allahu koji nas je počastio da živi i zdravi dočekamo ovogodišnji ramazan. Osjećamo se počašćenim što smo upravo mi dočekali ramazan, jer znamo da mnogi od nas Allahovom odredbom više nisu s nama. Tužni smo zbog toga, ali učimo dove za njih i molimo da im se Gospodar smiluje. Mi koji smo živi i koji smo dočekali ramazan, mi ćemo kroz našu vezu sa Stvoriteljem, ibadetom pokušati spasiti svijet. U svijetu, u nekom smislu, vlada haos i nered. Nadamo se da će Allahovom milosti i svemoći biti uspostavljeni red i harmonija, a to je ono što ljudima treba“, zaključio je efendija Velić u razgovoru za AA.

Hafiska mukabela u Ferhadiji uči se svaki dan s početkom u 11.30 sati, a vjernici mogu doći u džamiju i pratiti mukabelu, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera. Osim hafiske mukabele, u 12.30 sati održava se i tefsirska mukabela, odnosno izlaganja alima koja se odnose na tumačenje Kur’ana. Mukabelu je moguće pratiti i online putem Facebook profila “Muhamed Velic“.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button