Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Države sa najvećim ekonomskim rastom: Etiopija, Turkmenistan, Kongo, Ruanda, Kina…

Države sa najvećim ekonomskim rastom: Etiopija, Turkmenistan, Kongo, Ruanda, Kina…

Osim Kine koja bilježi veliki ekonomski rast tokom nekoliko prethodnih godina najveći rast posljednjih godina ostvaruju još i zemlje kao što su Etiopija, Turkmenistan, Ruanda, Butan i Tanzanija

 

 Najnovina istraživanja pokazuju da se među zemljama koje ostvaruju najveći ekonomski rast u svijetu, osim Kine i Indije, nalaze Etiopija, Turkmenistan, Ruanda, Tanzanija i Butan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Svjetske banke, 13 zemalja koje bilježe najveći ekonomski napredak nisu istovremeno i najveće i najrazvijenije zemlje u svijetu. Zanimljivo je da mnoge od razvijenih zemalja imaju ozbiljne probleme poput neujednačenosti u primanjima, nizak nivo bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, političku nestabilnost i visoku korupciju.

Kako piše ekonomski portal “Business Insider”, prema statističkim podacima Svjetske banke, Etiopija se nalazi među zemljama koje bilježe najveći rast. Ova zemlja 2015. godine bilježi ekonomski rast od 9,5 posto, a za naredne dvije godine procjenjuju joj rast od 10,5, odnosno 8,5 posto.

Turkmenistan je također među zemljama koje ostvaruju najveći ekonomski rast posljednjih nekoliko godina. Ove godine ta azijska zemlja ostvaruje rast od osam posto, a naredne dvije godine predviđajuju joj rast od po devet posto.

Demokratska Republika Kongo ove godine ostvaruje rast od osam posto, a 2016. godine zemlji predviđaju rast od 8,5 posto, a 2017. godine devet posto.

Slijedi Mijanmar, odnosno Burma, koji ove godine ostvaruje ekonomski rast od 8,5 posto, a naredne dvije godine, prema podacima Svjetske banke, očekuje se ekonomski rast zemlje od 8,2 odnosno osam posto.

Uzbekistan ove godine ostvaruje rast od 7,6 posto, a za naredne dvije godine procjenjuje se ekonomski rast zemlje od 7,8 odnosno osam posto.

U grupi zemalja sa najvećim ekonomskim rastom nalazi se i Obala Slonovače koja 2015. godine bilježi rast od osam posto, a procjene za naredne dvije godine su rast od 7,7, odnosno 7,5 posto.

Slijedi Papua Nova Gvineja koja 2015. godine bilježi ekonomski rast od čak 16 posto, dok joj za naredne dvije godine predviđaju rast od pet odnosno 2,4 posto.

Indija isto tako bilježi ekonomski rast od 7,4 posto, a procjene su da će 2016. godine ostvariti rast od 7,8 posto, a 2017. godine osam posto.

Butan je također u društvu zemalja koje ekonomski najbrže najpreduju uz rast od 7,9 posto, dok ekonomisti Svjetske banke procjenjuju da će zemlja naredne dvije godine ostvariti rast od 8,4, odnosno sedam posto.

Nadalje, Mozambik bilježi rast od 7,2 posto, a 2016. i 2017. godine očekuje se da će ostvariti rast od po 7,3 posto.

Među zemljama sa najvećim rastom nalazi se i Tanzanija koja ove godine ostvaruje rast od 7,2 posto, dok SB procjenjuje da će ova zemlja 2016. i 2017. godine ostvariti ekonomski rast od po 7,1 posto.

I Ruanda ove godine bilježi rast od sedam posto, a procjene za naredne dvije godine su rast od sedam, odnosno 7,5 posto.

Kina koja bi, prema podacima Svjetske banke, 2015. trebala ostvariti rast od 7,10 posto, dok je projekcija rasta za ovu zemlju 2016. godine na sedam posto i za 2017. iznosi 6,9 posto.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top