Ekonomija

Je li Izrael promijenio svoj bar kod zbog bojkota?

I dok prefiks 729 ukazuje na to da je firma registrirana u Izraelu, to ne znači da je tamo proizvedena određena roba. Kada je riječ o tvrdnjama da je Izrael promijenio svoj barkod na 871 i 841, to jednostavno nije istina. Barkodovi koji počinju s 841 dodijeljeni su Španiji i 871 Nizozemskoj

Brojne objave na društvenim mrežama tvrde da pokazuju kako prepoznati robu koja dolazi iz Izraela. Objašnjavaju da ako bar kod počinje s brojevima 729, 841 ili 871, tada su ti proizvodi proizvedeni u Izraelu. Mnogi na društvenim mrežama  traže od građana da izbjegavaju kupovati bilo koji od ovih proizvoda u znak podrške Palestini. Još jedna kampanja na društvenim mrežama tvrdi da je bojkot proizvoda koji počinju s brojem 729 prisilio Izrael da promijeni prefiks bar koda na 871 i 841, piše EuroNews.

Prefiksni broj ne označava gdje je proizvod proizveden no neprofitna organizacija za standardizaciju koja pruža brojeve, navodi na svojoj internet stranici da se prefiksi ne mogu koristiti za određivanje zemlje porijekla proizvoda. “Prefiks 91 ne znači da je proizvod proizveden u određenoj zemlji ili kod određenog proizvođača; mogao je biti proizveden bilo gdje u svijetu”, kažu dodajući da „to znači da kod označava samo zemlju iz koje je crtični kod istaknut“.

I dok prefiks 729 ukazuje na to da je firma registrirana u Izraelu, to ne znači da je tamo proizvedena određena roba. Kada je riječ o tvrdnjama da je Izrael promijenio svoj barkod na 871 i 841, to jednostavno nije istina. Barkodovi koji počinju s 841 dodijeljeni su Španiji i 871 Nizozemskoj.

Stručnjaci tvrde da “firme širom svijeta mogu odabrati bilo koju od 116 organizacija članica iz I. A. 1 s kojima žele sarađivati, bez obzira na to gdje se nalaze ili gdje proizvode svoje proizvode. To znači da bilo koja firma, bez obzira na to gdje se nalazi, može raditi s MN1 ili bilo kojom od 116 organizacija članica MN1”, prenosi EuroNews.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button