Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Dok zemlje EU ne mogu da nađu rješenje za 60 000 Turska je prihvatila dva miliona izbjeglica

Dok zemlje EU ne mogu da nađu rješenje za 60 000 Turska je prihvatila dva miliona izbjeglica

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini je istakla kako je rješenje migrantske krize bitno za budućnost EU i pozvala zemlje članice da ne “upiru prstom jedna u drugu” već da se ujedine i zajedno rade na rješavanju ovog problema

  Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kazala je kako se ne smije zaboraviti da dok zemlje EU ne mogu da nađu rješenje za 60 hiljada izbjeglica Turska je u isto vrijeme prihvatila dva miliona izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Mogherini je istakla kako je prije nekoliko mjeseci migrantska kriza bila najveći problem zemalja kao što su Italija, Grčka i Malta, dok je ovaj problem postao nerješiv za zemlje kao što su Mađarska, Austrija i Njemačka. Međutim, ona upozorava da bi se ovaj problem mogao proširiti i na druge zemlje EU.

Ona je istakla kako je rješenje migrantske krize bitno za budućnost EU i pozvala zemlje članice da ne “upiru prstom jedna u drugu”  već da se ujedine i zajedno rade na rješavanju ovog problema.

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) saopštio je kako je Njemačka zemlja Evrope koja je u posljednjih nekoliko primila najviše izbjeglica.

Visoka predstavnica Mogherini istakla je kako je krajnje vrijeme da Evropa poduzme konkretne korake u rješavaju migrantske krize.

“Ne trebamo zaboraviti da dok se mi, počevši od Evropske komisije, ne možemo dogovoriti o pitanju 60.000 izbjeglica, Turska je primila dva miliona izbjeglica”, dodala je Mogherini.

Ona je naglasila kako EU podstiče napore za mirovne procese u zemljama kao što su Sirija i Libija.

Ministar Asselborn je kazao da je Turska zemlja koja je do sada prihvatila najviše izbjeglica i pozvao na punu podršku ovoj zemlji. 

On je saopštio kako je 300.000 izbjeglica koje su došle u EU, većinom sirijskog porijekla, odnosno njih 46 posto, ali da se među njima nalazi i 12 posto izbjeglica koje su porijeklom iz Afganistana.

Većina državnih čelnika naglašava važnost ravnomjerne podjele broja izbjeglica u zemljama kao što su Njemačka, Francuska i Austrija.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top