Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Dječije pismo roditeljima: Nećemo još dugo biti mali!

Dječije pismo roditeljima: Nećemo još dugo biti mali!

Dragi roditelji, nemojte očekivati da uvijek sve bude po vašem samo zato što ste stariji i što morate biti autoritet. Kad pročitate sljedeće redove, sigurni smo da ćete ubuduće imati mnogo više razumjevanja za vaše slatke mališane.

 

1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo kad raspremam krevet, crtam ili bacam loptu. Moje noge su kratke: usporite kako bih vas mogao stići.

2. Moje oči ne vide svijet kao vaše: pomozite mi da ga otkrijem i nemojte me sputavati.

3. Znam da je to teško, ali nemojte me upoređivati s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.

4. Moja osjećanja su krhka. Molim vas, imajte razumjevanja za moje potrebe. Ne zanovjetajte po cijeli dan. Ni vi vjerovatno ne volite kad vam se zamjera zbog vaše radoznalosti.

5. Potrebna mi je vaša podrška dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Možete da prigovarate mojim postupcima, ali ne prigovarajte meni.

6. Pružite mi slobodu da samostalno odlučujem. Dozvolite mi da pogriješim kako bih mogao da učim iz svojih grešaka. Jedino tako ću jednog dana biti sposoban da donosim pravilne odluke.

7. Kućni poslovi neće pobjeći. Ja neću još dugo biti mali – nađite vremena za igru sa mnom. Ja sam vaš poseban dar, pa tako sa mnom i postupajte.

8. Nemojte se plašiti da odete bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe sjajan način da mi pokažete koliko smo jedni drugima važni.

9. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i da vas razočaravam.

10. Zapamtite: Volim vas najviše! Vi ste moj svijet i sve što uradite, odnosno ne uradite ostavlja trag u mom srcu.

duhoviti.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top