Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Poučna priča: Kako rastu jastozi?

Poučna priča: Kako rastu jastozi?

Jastozi su u suštini mehke i nježne životinje. Njihovo krhko tijelo raste unutar krutog oklopa. Vremenom, tijelo im postane previše veliko za ljušturu u kojoj se nalazi.

 

Oklop koji štiti jastoga od raznih grabljivica postane toliko tijesan i neugodan pa je on prinuđen da ga odbaci. Kada se to desi on se skriva na dnu pod kamenjem, kako bi se zaštitio od riba i grabljivica sve dok mu se ne formira novi, veći i ugodniji oklop.

Vremenom mu i ovaj oklop postane tijesan i čim osjeti pritisak i neugodnost, priča se ponavlja iznova i iznova.

Podsticaj jastozima da rastu je da se osjećaju neugodno i pod pritiskom. Kada bi jastog imao ljekara vjerovatno nikada ne bi porastao, jer ako bi se osjećao neugodno ljekar bi mu dao lijek i on bi se osjećao dobro. Nikada se ne bi otarasio svog oklopa i što je najvažnije nikada ne bi rastao i napredovao.

Ukoliko uvijek kada se osjećamo neudobno i pod pritiskom posegnemo za udobnostima ili tabletama kako bi otklonili smetnje, nikada nećemo izaći iz ljušture koja nas sputava.

Zapravo moramo da shvatimo da kada se osjećamo napeto i neugodno to je zapravo signal da trebamo da napredujemo i rastemo, da iskoristimo nedaće kao okidač za napredovanje i uspjeh.

duhoviti.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top