Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Davutoglu: Rusija je prijatelj Turske i nemamo namjeru podizati tenzije

Davutoglu: Rusija je prijatelj Turske i nemamo namjeru podizati tenzije

Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da Turska nema namjeru zatezanja odnosa, niti dizanje tenzija sa Rusijom, za koju je kazao da je prijatelj i susjed Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Davutoglu se na današnjoj sjednici Kluba zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske osvrnuo i na jučerašnji slučaj obaranja ruskog aviona koji je povrijedio turski zračni prostor u njenom južnom pograničnom pojasu.

„U ovom slučaju nemamo namjeru zatezati odnose, niti podizati tenzije sa Rusijom, niti je to moguće. Rusija je naš prijatelj i susjed. Odnosi velikih država ne smiju biti žrtve grešaka u komunikaciji. Ruska Federacija je naš važan saveznik i nalazi se u samom vrhu zemalja sa kojima smo u proteklih 13 godina pažljivo gradili odnose“, kazao je Davutoglu.

Ističući da u turkmenskoj regiji Bayirbucak u sirijskoj regiji Latakiji nema elemenata terorističke organizacije ISIS, niti elemenata bilo koje terorističke grupe, Davutoglu je kazao da niko ne može opravdavati napade u toj regiji izgovorom da napada ISIS, niti će Turska zatvarati oči na takve napade na nevine ljude u toj regiji.

U utorak ujutro su dva aviona tipa F-16 turskih zračnih snaga tokom patrolne kontrole u skladu sa pravilnikom o angažmanu u roku od pet minuta deset puta upozorili ruski avion SU-24 da krši turski zračni prostor, a potom intervenirali. Rusija je saopćila da je oboreni avion koji je pao u sirijskoj pograničnoj regiji Bayirbucak, nedaleko od turskog Hataya pripadao njenim zračnim snagama. NATO je potom potvrdio tačnost turskih navoda da je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

Ruski avioni su i početkom oktobra povrijedili turski zračni prostor. Ruski zvaničnici su tada uputili izvinjenje i obećali da se takvo što neće ponoviti. Turska je tada ponovila stav da će u skladu sa pravilnikom o angažmanu zračnih snaga vojno odgovoriti na povredu njenog zračnog prostora.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top