Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > David K. Steele Whirlwind: Od indijanskog vrača do musliimana

David K. Steele Whirlwind: Od indijanskog vrača do musliimana

Hodam putem. Svaki korak koji učinim vodi me gdje moj Stvoritelj/ 11147204_774130719370269_703244105797528305_oAllah želi da budem

Volim islam, iako postoje neke stvari koje ne razumijem… Najveća sličnost između moje indijanske vjere i islama jeste vjerovanje u Jednog Stvoritelja. To je učinilo da islam lakše prihvatim. Također, tu je i svetost života i poštovanje prema ženama.
Moje muslimansko ime je Daud, ali ime sa kojim sam se rodio je David Steele Whirlwind. Ja sam Cheyenne Lakota. Moje pleme je iz Južne Dakote gdje postoji rezervat. Ja sam umirovljeni vojnik, služio sam 21 godinu u vojsci, vijetnamski veteran. Musliman sam oko godinu i po do dvije. Ono što me privuklo islamu i što je izazvalo moj interes, jer sam držao korak s vijestima, bilo je kada je ludi sveštenik dolje u Floridi spalio Kur’an. To mi je smetalo, kao Indijanci mi vjerujemo da postoje određene svete stvari koje ne dirate, koje ne barčete.

U mom plemenu ja sam liječnik, vrač, a to znači osobu koja je duhovna. Nekada sam radio Sunčev ples i druge svete rituale i ceremonije, gdje bismo postili, plesali Stvoritelju, Svemogućem, Neznanom. A kada sam saznao više o islamu, to je bilo uglavnom već ono što sam shvatao o duhovnosti, to je bilo vrhunac mog interesovanja.
Puno sam istraživao i tako to, …, postoji još puno stvari koje učim, koje ponekad ne razumijem. Ne mislim da ću moći sve da praktikujem zbog mog porijekla. Ali odlučio sam biti iskren prema svojoj baštini, što uključuje moju indijansku odjeću… Mogli ste me vidjeti prije nekoliko sedmica sam mojom indijanskom frizurom. Moram biti iskren prema sebi. Moja indijanska duhovnost mi je jako važna, ona me je održala svih ovih godina.

Brat Daud/David K. Steele Whirlwind, San Antonio

IslamBosna.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top