Islamske teme

Deset stvari koje ne biste trebali raditi nakon što ste postali praktični musliman

Ovo smo vidjeli mnogo puta. Možda smo to čak i sami iskusili.

Toliko dugo vremena, bio si musliman samo po imenu. Nisi znao mnogo o islamu i njegovim učenjima, a bio si zadovoljan svojim neznanjem.

Ali nešto se promijenilo. Nešto se dogodilo u tvom životu kada si iznenada otvorio oči i vidio ljepotu svoje vjere.

Sada pokušavaš vratiti muslimanski identitet koji si konačno shvatio i prihvatio kao svoj.

Ovo je popis od 10 stvari kojene bi trebale biti rezultat toga što si okrenuo novu stranicu i postao praktičniji musliman:

  1. Postao si uskogrudan i zatvorio vrata drugačijim pogledima

Islam je bogatstvo i raznolikost ugrađeno u njegovoj povijesti. Islam nije nešto što se može ograničiti na ono što ste naučili od ljudi u vašoj zajednici, ili nakon gledanja nekoliko videa na YouTube. Što više postajete obrazovani, brže ćete shvatiti da razlike u mišljenjima unutar islama nisu prokletstvo, nego blagoslov. One čine da ova religija bude jednostavna i praktična.

    2. Pobunili ste se protiv svoje porodice jer vas ne shvataju

Nakon što ste krenuli pravim putem, počeli ste uočavati greške svojih najmilijih. Vjerojatno nikada nećete biti u mogućnosti da u potpunosti promijenite svoju porodicu – pogotovo vaše roditelje, ali budite ponizni prema njima. I sami ste do skoro bili u grijehu, a samo milošću Milosrdnog, vaše stanje se promijenilo na bolje.

   3. Pobunili ste se protiv društva

Biti musliman znači biti uravnotežen – uživati  u onom ​​dobru koje tvoje društvo nudi, a ne okretati leđa svima.

Trebamo biti zahvalni za mir i uljudnost koju smo pronašli unutar onih koji nas okružuju, mir koji nedostaje u mnogim dijelovima muslimanskog svijeta.I zapamtite da Allah Dž. š. kaže:

“Doista, Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne promijeni ono što je u njima samima,” (Kur’an, 13:11)

Ovaj ajet trebamo upamtiti prije nego što počnemo kritikovati našu porodicu, prijatelje i društvo.

   4. Sve označite kao haram / halal

To prepustite najučenijim muslimanima; onima koji su posvetili svoje živote proučavanju i učenju o islamu.

Umjesto toga, ističite ljepotu Islama kao religiju koja nadilazi vrijeme, povijest i kulturu.

    5. Izolirate se

Sve dok ne kršite Allahove granice, slobodno se bavite stvarima koje donose radost i veselje u vaš život.

Trebate se otvoriti prema svijetu i novim mogućnostima. Također, uključite se u vašu zajednicu, bilo kroz neprofitne organizacije, sport, itd.

   6. Izgubite identitet

Približavanje Allahu vas treba također približiti samom sebi. Prigrlite svoju kulturu, jezik, iskustva i jedinstvene nijanse. Uprkos tome što ste možda vidjeli ili čuli, biti “musliman” ne mora značiti da ste kategorizirani, označeni ili profilirani. Držite se svog identiteta i budite ponosni time što vas je Allah baš takvog stvorio.

    7. Gledate s visoka na druge

Ovo samo za sebe govori. Ponavljam, budite ponizni, jer postoji izreka:

Svaka pravedna osoba ima prošlost, a svaki grješnik ima budućnost.

    8. Odmah postanete “Znalac”

Google, Facebook, Twitter, Tumblr ili bilo koja društvena stranica ili komad tehnologije vas ne čini stručnjakom u području Islama.Razmislite o radu koji je potreban da bi čovjek postao doktor – da li bi ikada prihvatio tvrdnje nekoga ko je jednostavno preko Googla naučio podatke bez valjanog oblika obrazovanja?

Jednostavno, budite u položaju vječitog studenta, jer znanje ne poznaje kraj.

   9. Vjenčate se

Jednostavno rečeno, ako ste se upravo okrenuli prema Allahu, pustite neka se brak dogodi, nemojte ga siliti. U međuvremenu, upravo ste započeli razvijati najbolji odnos od svih: onaj sa svojim Gospodarom.

  10. Utrkujete se da biste nadoknadili propušteno

Molim te, olakšaj sam sebi. Da, možda znaš manje Kur’ana napamet nego tvoji prijatelji.Možda mnogo manje poznaješ Islam od drugih ljudi, ali upamti, ovo je tvoj lični put do Allaha, a to nije utrka. Nema smisla uspoređivati ​​početak svoje priče sa sredinom priče od druge osobe. Počnite od razine koju možete zadržati i nastavite je konstantno razvijati. Nemojte odustati od svojih namjera. Ne radi se o količini, već o kvalitetu.

Akos.ba  

Povezani članci

Back to top button