Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dan hidžaba obilježen u Mostaru i Sanskom Mostu

Dan hidžaba obilježen u Mostaru i Sanskom Mostu

1.februar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Hidžab je kruna svake muslimanke, vjernice, koja svojom slobodnom voljom bira način odijevanja i praktikovanja vjere, a u cilju približavanja svome Stvoritelju.

Obilježavanjem Svjetskog dana hidžaba ruše se predrasude o hidžabu kao stegi i prepreci, i pokazujemo da je hidžab ekspresija a ne opresija.
Sve žene, različitih konfesija i uvjerenja, se solidarišu i na taj dan stavljaju hidžab kao način podrške, jer smo svjedoci sve učestalijeg povezivanja islama sa negativnim konotacijama, a sa čim islam nema nikakvih dodirnih tačaka.
Zbog toga odluka da se ove godine Svjetski dan hidžaba obilježi i u našem gradu Mostaru.
Nakon trodnevnih aktivnosti Info-servisa za mlade i KEC Sehara, sinoć (03.02.) je upriličeno svečano zatvaranje manifestacije, gdje smo se mogli uvjeriti da Mostar itekako ima uspješnih i inspirativnih žena muslimanki, koje svojim djelovanjem na raznim poljima na najbolji način prezentuju i hidžab ali i islam.
Naše gošće su bile magistrica hafiza Lejla Boškailo-Obradović i magistrica Lejla Mezit, koje su sa teološkog i društvenog aspekta govorile o hidžabu.
Svojim melodičnim glasovima počastile su nas i “Mostarske kiše”.
Također, imali smo priliku vidjeti video, koji je pripremila Sabra Čolić, zajedno sa djevojkama i ženama našeg grada, koje su odlučile da podrže Svjetski dan hidžaba, saopćeno je na Facebook stranici Info-servisa.

I u Sanskom Mostu obilježen Svjetski dan hidžaba

Ove, kao i prošle godine, Sanski Most je bio jedan od gradova u kojem se obilježio Svjetski dan hidžaba.

Prvi februar u svijetu se obilježava kao dan hidžaba od 2013. godine na inicijativu američke studentice Nazme Khan koja je podstakla nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i opišu svoje iskustvo.

Okupljanjem u malom parku na Zdeni podržale smo hidžab i pokazale ljepotu slobode izbora, te dokazale da hidžab nije simbol ugnjetavanja. Hidžab je vjerska obaveza i na taj način žena izražava pokornost Gospodaru. Mnoge sestre dale su doprinos, te smo danas uživale u lijepom druženju i raznim sadržajima.

Kao koordinatorica ispred MIZ Sanski Most po pitanju ženskog aktivizma koristim priliku da se zahvalim svima koji su podržali projekat kao i onima koji su svojim dolaskom uvećali naš skup,prenosi Preoprod.com.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top