Islamske temeU Fokusu

Moj hidžab – smiraj, spokoj i zadovoljstvo

Radujem se što imam priliku da ti uputim nasihat pošto sam i sama bila u takvoj sitaciji i bila sam u potrebi za nasihatima.

Ukratko ću da ti ispričam moju priču o hidžabu. Godinama mi je šejtan, lanetullahi alejhi, došaptavao razne izgovore zbog kojih bi bilo bolje da odgodim stavljanje hidžaba, sve dok nisam naišla na jedan video koji se i danas može naći na YouTube-u. Naslov videa je:,,Ako Allaha voliš, nosi hidžab”.

Nisam imala hrabrosti da otvorim video. Ugasila sam kompjuter i dugo razmišljala o naslovu videa, te postavila sebi pitanja: „Da li zaista volim Allaha? Zar naša djela nisu mjerilo ljubavi prema Njemu?? Pa, kakva su moja djela??? Da li spadam u grupu kojoj su upućene prijetnje za nepokornost AIlahu? Teško meni ako mi se Allah ne smiluje i ne oprosti mi!

U meni je bilo bezbroj pitanja i osjećaj koji ne mogu da opišem. Hvala Allahu, to je bio sebeb da stavim hidžab, pa sam sa ponosom uključila i pogledala video koji sam gore spomenula.

 Ne! Nije istina da moramo u potpunosti srediti svoje imansko stanje prije stavljanja hidžaba, jer hidžab je jedan od glavnih sebeba koji olakšavaju ostavljanje grijeha i pokornost Allahu. Hidžab je tvrđava bogobojaznosti. Hidžabom čuvaš svoju čast! Hidžabom spriječavaš strance da gledaju tvoj avret, a sve dok izlaziš bez hidžaba ti si odgovorna za svaki pogled koji stranac uputi tebi!

“(…) odjeća čestitosti, to je ono najbolje“. (El- E’araf, ajet 26).

Iz knjige “Moj nur moja kruna”

Obrada: Akos.ba

Povezani članci

Back to top button