Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Da li će roditelji sa troje i više djece u Hrvatskoj dobiti status odgojitelja uz punu platu?

Da li će roditelji sa troje i više djece u Hrvatskoj dobiti status odgojitelja uz punu platu?

Milan Bandić najavio je da će svim zagrebačkim roditeljima s troje i više djece, a koji to žele, omogućiti od septembra da dobiju status odgojitelja.

Ako ga u tome podrže koalicijski partneri u Gradskoj skupštini, zagrebačkim majkama ili očevima sve do 15-e godine djetetova života teći će radni staž i dobivat će prosječnu hrvatsku plaću, javlja portal DječjaPosla.

O ovom prijedlogu gradonačelnika odlučivat će se 31.08, a ako bude usvojen bit će to najveći iskorak u Hrvatskoj u ostvarivanju prava majki kao i najveći potez kojim se osigurava bolja demografska slika. U tom slučaju, Grad bi roditeljima uplaćivao plaću i sva druga davanja prema državi.

“Hrvatski problem je ‘bijela kuga”, poručio je Bandić dodavši da će nakon što status odgojitelja uvede u Gradu, isti uvesti i na razini države ako 11.09. dobije povjerenje građana.

Više detalja o tomu koliku bi plaću roditelji dobivali znati će se ovih dana uoči sjednice kada se prijedlog javno objavi, no valja napomenuti da je prosječna plaća u Hrvatskoj isplaćena u julu iznosila 7,300 kuna.

Valja napomenuti da je ovu mjeru predložio još 1996. Hrvatski sabor suočen s lošom demografskom situacijom u sklopu Nacionalnog programa demografskog razvitka. Prema tom prijedlogu, majke ili očevi s četvero ili više djece mogli bi dobiti pravni status roditelja – odgojitelja, no kako znamo, taj program nikad nije zaživio.

U tom pronatalitetnom programu posalo je da je status roditelja – odgojitelja dostupan ocu i majci, prema njihovoj odluci. Status bi mogao steći roditelj koji je državljanin Republike Hrvatske, ima najmanje četvero djece mlađe od 18 godina te u Republici Hrvatskoj ima prebivalište najmanje deset godina. Prava iz statusa roditelja odgajatelja mogla bi ostvariti osoba koja je nezaposlena, te ona osoba koja prema prihodima samostalnog rada ostvaruje dohodak manji od prosječne mjesečne plaće.

Roditelji zadovoljni

Prijedlog su za vrijeme prošlih izbora iznosili i članovi Mosta i HDZ-a, izrađen je prijedlog zakona no još nije stigao do Sabora. U njihovom prijedlogu granica bi bila pomaknuta na porodice koje imaju četvero i više djece, a prema njihovoj procjeni (uz prosječnu plaću od 6,500 kuna) zakonsku bi mogućnost koristilo oko 6.500 porodica diljem Hrvatske (iako je procjena da je porodica s četvero i više djece oko 30 000) što znači mjesečni izdatak iz proračuna 22,75 mil. kuna, odnosno godišnji 273 mil. kuna.

“U periodu kada sam bila na porodiljnom dopustu, sva su djeca ‘profitirala’ jer sam mogla puno više vremena biti s njima. Moja prisutnost kod kuće im je bila iznimno važna, osobito u pripremi za školu, pisanju zadaća, osjećaju sigurnosti i blizine, ali i zajedničkom provođenju slobodnog vremena. Moja prisutnost je bila iznimno važna i u svim odgojnim fazama kroz koje su prolazili, tako da sam sretna kada danas vidim brojne pozitivne plodove”, izjavila je još ranije jedna majka četvero djece koja je zbog male porodiljne naknade od 1.660 kuna bila je prisiljena prekinuti porodiljni status.

Podsjetimo i da Zagrepčani od 2004. godine dobivaju od Grada novčanu pomoć za opremu svojih novorođenčadi, kao jednu od mjera u sklopu programa pronatalitetne politike. Tako se troškovi kupnje kolica, pelena, krevetića te brojnih drugih potrebe koje znatno opterećuju financije roditelja barem djelomično pokriju iz tog fonda. Trenutna visina pomoći iznosi 1800 za prvo, 3600 za drugo te čak 54 000 kuna za treće i svako sljedeće dijete.

Aks.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com