Književni kutak

Pokoravanje Francuske: Roman koji predstavlja islam kao alternativu za Evropu

S današnje tačke gledišta Orwell je bio “vidovnjak” i dobar prognozer budućnosti. Isto tako, nakon skoro 80 godina mi moderni čitaoci imamo svoga Orwella. Naravno, riječ je o Michelu Houellebecqu najuspješnijem savremenom francuskom autoru. Istovremeno i najkontroverznijem pisacu europske književne scene. Njegov posljednji roman „Pokoravnje“ prošle godine je doživo tako slavnu uspješnicu da je za svega pet dana u Francuskoj prodano 120.000 primjeraka. Ubrzo nakon toga pojavio se i na našim balkanskim jezicima u čak dvije izdavačke kuće. Razlog tako enormne prodaje leži u zanimljivoj činjenici da je roman „Pokoravanje“ objavljen na dan kada je izvršen atentat na novine Charlie Hebdo. I ne samo to, na naslovnici novina Charlie Hebdo na dan kad je izvršen napad bio je upravo Michel Houellebecq.

Futuristički roman

O čemu se zapravo radi? Prije svega riječ o futurističkom romanu koji prognozira demokratsko preuzimanje vlasti od strane muslimana u Francuskoj. Glavni protagonist je profesor komparativne književnosti na Sorbonni, koji je upravo doktorirao na književnom opusu Joris-Karla Huysmansona.

U toku su parlementarni izbori 2022 u kojima Francois Holland završava svoj drugi mandat, njegovo vodstvo države je dovelo do uspona Muslimanskog brastva na čelu sa Mohamedom Ben Abbesom. Na kraju, u drugom krugu izbora Mohamed Ben Abbes pobjeđuje i postaje „vladar Francuske“. Mohamed Ben Abbes nije radikalni musliman, već harizmatičan, mudar i kultiviran čovjek s vizijom, koji sanja o velikoj i snažnoj Europi.

Ovaj „mračni egzistencijalist“ kako ga književni kritičari nazivaju je i ranije često kritički govorio o islamu, međutim ovaj roman je drugačiji, čak šta više, on sada na islam gleda kao jednom vrstom alternative za Evropu jer po Houellebecqu, Evropa ne može da brani vrijednosti i sadržaje koji čine identitet. U romanu identitet Francuske se sveo na kulinarske đakonije i ispijanje alkoholnih specijaliteta, a prema ostalim bitnim pitanjima vlada beskonačna ravnodušnost.

Francuska u fokusu

Michel Houellebecq je knjigu okarakterisao kao “političku fikciju” a inspiraciju je dobio posmatrajući Francusku vladu i njihov odnos prema muslimanima, jer odnos desnice a naročito ljevice za muslimane Francuske ni malo nije obećavajući. Posmatrajući današnju situaciju, od napada na novine Charlie Hebdo pa sve do današnji dana, Francuska je i dalje u fokusu, napadi se sporadično ponavljaju u Francuskoj ali i u ostalim zemljama članicama EU. Autor poriče mogućnost nastanka ovakvog scenarija u skorije vrijeme, ali istovremeno Houellebecq je iskusni romanopisac da bi napisao nešto posve kontravezno i suviše inteligentan da bismo ga jednostavno ignorisali, smatraju njegovi kritičari.
Da li su Houellebecqove strategije zastrašivanja, kako i sam tvrdi da ih koristi, sumorne fantazije ili predviđanje intelektualca, vrijeme će pokazati.? Do tada, čitalačko pokoravanje ovom uzbudljivom romanu je veliki izazov, koji ni malo ne ostavlja ravnodušnim.

Za Akos.ba piše: Hadis Kurtović

Povezani članci

Back to top button