Kulinarstvo

Ćufte od krompira

Kuhanje i hlađenje krompira prije nego što ga pojedete omogućuje stvaranje otpornog skroba. Ovaj zdravi skrob pomaže našem tijelu na mnogo načina, a djeluje i kao probiotik koji je važan za zdrav mikrobiom crijeva.

Sastojci:

5 krompira

1 jaje

1 glavica luka

brašna po potrebi

so

biber

malo ulja

vrhnje za kuhanje i kajmak(pavlaka) za posipanje

Priprema:

Krompir oguliti i skuhati u slanoj vodi.

Kuhan krompir izgnječiti kao za pire i pustiti da se malo prohladi.

Sitno sjeckan luk propržiti sa dodatkom malo soli da luk prije omekša.

Pržen luk dodati izgnječenom krompiru.

Dodati jaje,malo soli i bibera pa sve to izmješati.

Na kraju dodati brašna toliko da tijesto bude tvrdo kao za jufku(pitu)

Od dobivene smjese oblikovati loptice pa oblikovati pljeskavice.

Peći na 420 F -220 C oko 10 -15 minuta ili dok ne dobije malo boje.

Na peći zagrijati malo vrhnja i pavlake pa preliti gotove ćufte.

Recept i slika: Nihada Kopić

akos.ba

Povezani članci