Ćufte od krompira
Kuhanje i hlađenje krompira prije nego što ga pojedete omogućuje stvaranje otpornog skroba. Ovaj zdravi skrob pomaže našem tijelu na mnogo načina, a djeluje i kao probiotik koji je važan za zdrav mikrobiom crijeva.
Sastojci:
5 krompira
1 jaje
1 glavica luka
brašna po potrebi
so
biber
malo ulja
vrhnje za kuhanje i kajmak(pavlaka) za posipanje
Priprema:
Krompir oguliti i skuhati u slanoj vodi.
Kuhan krompir izgnječiti kao za pire i pustiti da se malo prohladi.
Sitno sjeckan luk propržiti sa dodatkom malo soli da luk prije omekša.
Pržen luk dodati izgnječenom krompiru.
Dodati jaje,malo soli i bibera pa sve to izmješati.
Na kraju dodati brašna toliko da tijesto bude tvrdo kao za jufku(pitu)
Od dobivene smjese oblikovati loptice pa oblikovati pljeskavice.
Peći na 420 F -220 C oko 10 -15 minuta ili dok ne dobije malo boje.
Na peći zagrijati malo vrhnja i pavlake pa preliti gotove ćufte.
Recept i slika: Nihada Kopić
akos.ba