Vijesti iz zemlje

Četvrt vijeka RTV TK: Televizija koja je razbila ratnu informativnu blokadu BiH

Radiotelevizija Tuzlanskog kantona ovih dana proslavlja 25. godišnjicu rada i emitiranja programa, a tokom tog perioda zabilježili su sve važne i prelomne događaje u Tuzlanskom kantonu i sjeveroistočnoj Bosni, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Ponosni smo na naših 25 godina i bogatiji smo za ogromno iskustvo. Spremni smo za nove izazove i nastavak svoje misije, a to je biti u službi javnosti. Timski rad, svijest o značaju posla kojim se bavimo i o našoj društvenoj odgovornosti, bili su nam glavne vodilje proteklih četvrt stoljeća˝, izjavio je Almir Mulabećirović, direktor RTV TK.

Emitiranje programa počelo je 1993. godine, u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem probijanja medijske blokade u kojoj se tokom rata nalazio sjeveroistočni dio BiH.

Rad tadašnje Televizije Okruga Tuzla, a kasnije i TV Tuzlansko-podrinjskog kantona započeo je u oskudnim uslovima sa amaterskom opremom i sa samo sedam uposlenika. Uprkos nemogućim ratnim uslovima, nisu odustajali od misije da se građanima da prava i blagovremena informacija.

Ibrahim Kozlić, novinar iz Sportske redakcije za ovu medijsku kuću radi od njenog osnivanja.

˝Prvi sam se javio uživo u program tadašnje TV BiH. U zaista teškim uslovima smo radili dnevnike, koji su davali informacije građanima na širem prostoru od onoga koji je bio ranije, odnosno na kojem su lokalni mediji funkcionisali. Za oko mjesec dana probili smo informacijsku blokadu, a 1998. formiran je i Kantonalni radio˝, sjeća se Kozlić, dodajući da je RTV TK poslije rata napredovala i širila kapacitete i programske sadržaje, a 2008. godine pokrenula je i informativni internet portal.

Godine 2001. i 2002. ova je televizija proglašena za najbolju u Bosni i Hercegovini.

Krajem 2012. godine RTV TK okončala je digitalizaciju kompletnog procesa proizvodnje programa, u čemu su imali pomoć Turske organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Prije dvije godine RTV TK je inicirala osnivanje i članica je bh. mreže kantonalnih i lokalnih televizijskih stanica, koje proizvodnjom zajedničkog programa, BH veze i BH Dnevnika, daju svoj doprinos jačanju državotvorne svijesti i izgradnji Bosne i Hercegovine.

Vlastitom mrežom od 17 predajnika RTV TK signalom pokriva prostor sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Kroz mrežu kablovskih operatera dostupni su u domovima nekoliko miliona građana u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button